Minți sclipitoare învinse de legislație. Povestea unor elevi de excepție din Timișoara care s-au calificat la un concurs al NASA-video

1470

Elevii timișoreni excelează la concursuri de înaltă tehnicitate. O echipă de la Liceul Grigore Moisil din Timișoara ar trebui să participe la un concurs internațional de știință aplicată.

La concursul Zero Robotics din 11 ianuarie ce are loc la Boston, tinerii sunt provocați să programeze o dronă ce va îndeplini diverse misiuni. Echipa s-a calificat în finala competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts în colaborare cu NASA şi ESA (Agenţia Spaţială Europeană). Asta, dacă ajung acolo.
Cu toate că s-au calificat în urma unor teste complexe și a rezultatelor de anul trecut, participarea este încă nesigură. Cei șase tineri de excepție și îndrumătorul lor încă nu au fondurile necesare. Tot drumul și restul cheltuielilor ar trebui să poată fi acoperite cu circa 8.000 până la 10.000 de dolari. Pe care încă nu îi au. Ceva promisiuni există, dar nimic palpabil.

Tinerii din echipa Casiopeea nu sunt singurii din țară. Mai există o echipă din București și una din Sibiu, care se vor întrece cu colegii lor de generație din multe alte țări la Stația Spațială Internațională de la Boston. Competiția implică drone. Partea interesantă a acestui concurs este faptul că acești roboți, care sunt programați de elevi, se vor afla chiar pe Stația Spațială Internațională.

Alte două echipe formate din elevi din Timișoara au încă șanse. Încă nu le-au venit rezultatele finale ce sunt așteptate peste câteva zile. Dacă reușesc ar fi încă două echipe în finală de la Torino. Echipele sunt de la Colegiul Național CD Loga și de la Colegiul Național Bănățean. Dacă se califică, acestea două din urmă vor merge în Italia, țara fiind mai aproape, așa că nu vor avea nevoie de vize de călătorie. Asta nu însemna că nu au nevoie de sume ce le depășesc puterile, și în cazul lor fiind necesari circa 6.000-7.000 de dolari ( sau euro). Echipele participante trebuie să fie în trei locații, la alegere: Boston – MIT, Torino sau Universitatea din Sydney.

Inspectoratul școlar este plin de bunăvoință și încearcă tot ce se poate face. Dar legislația este foarte stufoasă și nu permite finanțarea de la bugetul de stat a acestor deplasări externe a tinerilor savanți pentru simplul și puerilul motiv că organizatorii externi sunt entități private.

Copii sunt disperați. Munca lor de aproape un an de zile alături de profesorii lor de informatică se poate nărui din lipsă de fonduri. Se face un apel la oricine poate face ceva să ajute îndiferent de forma în care o face.

De elevii de la Liceul Moisil și de cei de la Colegiul Bănățean se ocupă Asociația Banat IT.
Persoane fizice sau firme cu potențial financiar sunt rugați să ajute.
Pentru cele două echipe puteți dona bani aici:

Asociația Banat IT
Str. Platinei 23, 307160 Dumbrăvița, Romania
Banca: Banca Transilvania, SWIFT BTRLRO22
RON Cont: RO98 BTRL RONC RT02 6964 4701
RON Cont: RO71 BTRL RONC RT02 6964 4702
EUR Cont: RO48 BTRL EURC RT02 6964 4701
USD Cont: RO52 BTRL USDC RT02 6964 4701
PayPal Transfer ID: donatii@banatit.ro
Iar pentru cei de la CD Loga se pot face donații la:
Asociația Pro Colegiul Național Constantin Diaconovici Loga Timișoara, cu sediul în Timișoara, strada Alexanda Indireș, Bloc L 14, ap. 17, jude Timiș, având CIF 30138855 și contul nr. RO54BTRL03601205138326XX, deschis la Banca Transilvania.

LĂSAȚI UN MESAJ