Ministrul Culturii: Nimic nu justifică nepăsarea autorităților locale, în cazul Băilor „Neptun”, de la Herculane

313

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, afirmă că nimic nu poate justifica nepăsarea autorităţilor locale în faţa situaţiei critice a imobilului Băile „Neptun” din Băile Herculane şi anunţă că Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice va fi modificată, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare şi pentru monumentele istorice aflate în situaţii litigioase.

„Există un proiect de punere în siguranţă a clădirii Băile Neptun realizat de Asociaţia Herculane Project şi însuşit de Primăria Băile Herculane, care a primit aviz favorabil din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice încă din anul 2017. Din păcate, nu pot fi demarate lucrări fără acordul proprietarilor. La nivelul MCIN au fost constituite grupuri de lucru şi analiză pentru modificarea Legii 422/2001 privind protejarea tuturor monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare şi pentru monumentele istorice aflate în situaţii litigioase, precum şi pentru elaborarea Codului Patrimoniului. Urgentăm schimbarea legislaţiei, astfel încât clădiri de patrimoniu care reprezintă o parte importantă a identităţii noastre naţionale să poată fi salvate la timp”, a declarat ministrul Valer-Daniel Breaz, potrivit unui comunicat al MCIN.

Ministerul Culturii reaminteşte că terenul aferent Băilor Neptun se află în situaţii litigioase, „iar conform extrasului de carte funciară acesta este grevat de sarcini” şi „mai mult, MCIN, prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), a solicitat şi a fost informat ulterior că şi imobilul se află în aceeaşi situaţie”.

LĂSAȚI UN MESAJ