Ministerul Sănătăţii: o epidemie de gripă nu este iminentă. Suntem însă atenţi la Ucraina

113

În acest moment, anunţă Ministerul Sănătăţii, nu există informaţii legate de iminenta apariţie a unei epidemii de gripă în România. De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute şi până la sfârşitul lui ianuarie s-au înregistrat doar 31 cazuri de gripă confirmate în laborator.

Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendinţă de creştere semnificativă. Numărul total de infecţii respiratorii acute este cu 8% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi săptămână din anul 2015 şi cu 11% mai mare decât cel din săptămâna precedentă.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat inițial 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc.

Vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.

Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide.

Având în vedere situaţia din Ucraina, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei (purtarea echiamentului de protecţie, limitarea circulaţiei bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) şi să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemenatoare gripei.

MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare, în perioada imediat următoare, în Ucraina, ţară în care bântuie o epidemie de gripă cauzată de virusul A/H1N1. Dacă totuşi vor efectua o deplasare în ţara vecină, cetățenii români trebuie să poarte măști de protecție, să dea o atenție sporită la igiena personală, să evite locurile publice aglomerate.

LĂSAȚI UN MESAJ