Ministerul Sănătății alocă peste 12 milioane lei pentru îngrijirea nou-născuților

86

Ministerul Sănătății anunță că 22 de unități de terapie intensivă de grad III care se ocupă de îngrijirea pacienților neonatali au primit anul acesta fonduri majorate. Suma alocată inițial, de 7,2 milioane de lei, a fost suplimentată cu alte 5,2 milioane de lei, printr-o rectificare bugetară din luna august. Majorarea bugetară a fost realizată din fondurile generale alocate de către Ministerul Sănătății pentru acțiunile prioritare de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Banii au fost alocați pentru a veni în sprijinul nou-născuților aflați în stare critică și au fost folosiți pentru achiziționarea materialelor medicale, a medicamentelor, a reactivilor sau au fost cheltuiți pe piese de schimb pentru reparațiile de aparatură medicală învechită.

“Suplimentarea bugetară a fost un pas important pentru încercarea de a șterge diferențele în îngrijirea pacienților critici în România. Adult, copil, nou-născut, toți trebuie tratați cu aceeași atenție de statul român. Unul dintre rezultatele concrete ale suplimentării bugetare a fost faptul că în multe spitale a fost asigurat accesul la consumabile medicale mai scumpe și mai bune, salvându-se astfel viața unor pacienți cu dializă sau a altora aflați în secțiile de chirurgie cardiacă ori de neurochirurgie”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

În România, rata mortalității infantile a înregistrat o scădere constată în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, în 2014, rata mortalității infantile era de 8,8%, aproape de două ori mai mare decât media UE, adaugă Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ