Militarii veterani ai Timișoarei și-au adus aminte de cei ce au realizat România Mare cu un secol în urmă Foto-video

303

Acum, în preajma zilei naționale a României, toate evenimentele se subscriu marcării cât mai festive a acestui deosebit reper din istoria țării. Fie copii de școală ce încă nu știu nimic, fie adulți cu o mai mare experiență ce au apucat să vorbească cu părinții și bunicii lor ce au participat cu un secol în urmă la actul unic de la Alba-Iulia, toți ar trebui să știe cât mai multe despre acel început de iarnă ce aducea primăvara în sufletele românilor ardeleni și bănățeni.

Un grup de seniori ce au slujit cu abnegație ani de zile structurile statului sau economia țării, dar acum majoritatea retrași, a găsit de cuviință să marcheze acele zile deosebite printr-o întâlnire festivă. Asociația militarii în rezervă și în retragere a răspuns, ca de obicei, ”prezent”. Dar ei au rămas militari în continuare.

Salonul primitor al restaurantului Lloyd a primit oaspeții de vază ce s-au adunat cu pioșenie pentru a pleca frunțile în memoria faptelor celor din vechime.

Nu trebuie uitat faptul că aici, în palatul Lloyd, au fost cazați mulți din cei implicați în primul Război Mondial, iar mai apoi chiar o comisie de pace europeană cu militari francezi și americani au avut aici întâlniri cu fruntașii bănățeni pentru a stabili detaliile viitoarelor condiții de administrare a provinciei până la Conferința de pace de la Paris.

Au fost înmânate diplome de merit și de excelență celor prezenți la conferința ce a avut loc joi la amiază, menite și ele să aducă aminte că ne aflăm într-un an cu semnificație deosebită. Toate dovedesc că Centenarul nu a fost doar o vorbă, ci chiar a fost trăit de foștii militari.

Profesorul doctor Vasile Dudaș a pregătit o extrem de interesantă conferință despre acest moment important din viața poporului român, făurirea României Mari.

„Pentru că ne aflăm în această frumoasă sală trebuie să vă spun că în 1915 la etajele superioare își avea sediul celebrul general Makensen. Și poate că în această sală… în perioada celor câteva săptămâni în care a poposit în orașul nostru, poate că generalul chiar a luat masa. Nu cred că s-a gândit el, atunci, că peste o sută de ani, în acest spațiu, iată că principalele structuri ale Armatei Române, ale Ministerului de Interne, vor aniversa făurirea României Mari. Teritoriul național s-a dublat. De asemenea, de la o populație de 7.800.000 cât avea vechiul regat s-a ajuns la o populație de peste 16 milioane locuitori atunci. Deci iată ce a însemnat România Mare făurită în anul 1918 și 1919.

Pentru că am în față distinși ofițeri cu care am avut prilejul să mă întâlnesc de foarte multe ori… am avut ocazia de 33 de ori să fiu invitat la ziua de 24 ianuarie. Trebuie să subliniez faptul că în realizarea marii Unirii rolul principal l-a avut Armata Română. În înfruntările militare care au avut loc începând cu vara lui 1916 și până în 1919 …au căzut pe câmpul de luptă aproape un milion de oameni. Cu prilejul acestei întâlniri să ne gândim la cei un milion de militari care și-au dat viața pentru a se constitui România Mare. Și de asemenea (să nu uităm) rolul pe care Jandarmeria l-a jucat în acestă perioadă. Rolul pompierilor, poliției române. Toate au fost structuri ce au contribuit din plin la realizarea României Mari” a explicat evenimentele istoricul Dudaș.

La finalul discursului său a felicitat pe toți militarii ce au luat parte la eveniment dorind celor mai tineri să se ridice la nivelul celor din secolul trecut.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.