Militarii de acum un secol au reînviat în centrul orașului. VIDEO

184

În multitudinea de evenimente ce au fost înghesuite sub aceeași pălarie, impropriu dar și pompos denumită „Centenar”, și-au găsit locul, mai greu, unele ce chiar aveau darul de a evoca acele momente istorice ce au avut loc cu un secol în urmă.

Spre marea uimire a celor ce au trecut joi pe la amiază prin Piața Operei au avut ce vedea. Mai cu seamă cei câțiva copii au fost deosebit de încântați.

O mână de entuziaști au îmbrăcat uniforme vechi, de epocă, pentru a juca rolul de militari români, bulgari ori germani, poate și din alte armate. Cândva erau dușmani de moarte. Azi, într-o fraternitate cu adevărat europeană, au conlucrat pentru a atrage atenția despre importanța cunoașterii istoriei.

Rând pe rând au fost prezentate armele, dar și celelate piese de echipament din dotarea soldaților. Uniformele recreate foarte corect cu detalii atent alese erau ca din vitrinele muzeelor. Momentul culminant a fost marcat de cele câteva focuri de armament ce nu au speriat pe nimeni în afara porumbeilor din piață. Cei mici s-au bucurat de o lecție aflată pe viu.

LĂSAȚI UN MESAJ