Miliardarul bănațean și secretele pe care le-a dus cu el în mormânt

1658
Iosif Constantin Drăgan este aproape un necunoscut pentru generațiile mai tinere (18-25 de ani). Numele său a fost legat de multe ori de cel al lui Nicolae Ceaușescu și de perioada în care Partidul Comunist Român a acaparat țara, ca unică forță politică. „Eveniemntul istoric” vă prezintă o serie de fotografii rare cu „prietenul legionarilor și al lui Ceaușescu”, făcute în perioada tinereții, împreună cu prima soție, cu fiul „secret” și cu rudele din Banat.

Iosif Constantin Dragan a fost un om de afaceri român, născut în Lugoj, multimilionar în străinătate, acolo unde și-a petrecut peste 50 de ani din viață. A decedat în ziua de 21 august 2008, la vârsta de 91 de ani, în locuinţa sa din Palma de Mallorca, Spania.

Despre Drăgan se știe că a fost adept al Mișcării Legionare, iar după Revoluție a subvenționat revistele naționaliste Europa și România Mare, în 2001 a participat, împreună cu fostul senator PRM, Corneliu Vadim Tudor, la dezvelirea bustului Mareșalului Ion Antonescu. De altfel, Iosif Constantin Drăgan, alături de Vadim Tudor, a fost în 1990 fondatorul Ligii Mareșal Ion Antonescu, redenumită Liga Mareșalilor după ce legislația legată de cultul personalităților acuzate de crime împotriva umanității (n.a. cazul lui Ion Antonescu) s-a modificat.

Iosif Constantin Drăgan s-a născut la 20 iunie 1917, în Lugoj. A plecat din orășelul de provincie în Capitală ca să facă studii universitare. El a urmat cursurile Facultății de Drept și a obținut prima sa licență în Jurisprudență la Universitatea din București. Ulterior, după ce a părăsit țara și s-a stabilit în Italia, a luat a doua licență, în Științe Politice și Economice, la Universitatea din Roma, unde și-a susținut și doctoratul în Drept. Anul 1940 a fost anul în care românul a plecat din țară cu o bursă de studii la Roma. Un an mai târziu s-a lansat în afaceri cu petrol, importând din România pentru Italia lui Musollini.

Activitatea a luat avânt după 1948, când a creat societatea Butan Gas S.p.A., specializată în îmbutelierea si distribuirea Gazului de Petrol Lichefiat (GPL). Poate că și din cauza dezvoltării sale economice, unii istorici spun că, la începutul anilor ’70, relațiile lui Drăgan cu Ceaușescu au devenit strânse. Se zvonea atunci că Securitatea derula afaceri prin firmele lui Iosif Constantin Drăgan. Totuși, când acesta a cerut aprobare să deschidă în Lugoj o facultate de drept, construită și finanțată de el, Nicolae Ceaușescu s-a opus. A trebuit să treacă încă 20 de ani până când, în 1991, Fundația Europeană „Iosif Constantin Drăgan” a inaugurat Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj. Visul multimilionarului român se împlinise!

Viața personală, Drăgan a ținut-o departe de afacerile și notorietatea sa. Puținele informații le-am aflat la mulți ani după căderea regimului Ceaușescu, iar interesul presei a fost stârnit de ultima sa căsătorie cu fiica fostului general de armată, Ștefan Gușă, coordonator al primei nopți de haos în Capitală (22/23 decembrie 1989), când a început să se tragă masiv în București. Șocanta moarte a generalului, în urma unui cancer galopant, a fost urmată de căsătoria fiicei sale de 22 de ani cu magnatul Drăgan, un om în vârstă de 78 de ani, în anul 1995.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.