Mii de oameni la Mănăstirea Prislop. Ce se întâmplă în Țara Hațegului

153

Mănăstirea Prislop va fi în sărbătoare de Ziua Înălţării Sfintei Cruci. Mii de oameni sunt aşteptaţi la hramul aşezării.

Pelerinii sunt aşteptaţi vineri la hramul Mănăstirii Prislop, celebrat în 14 septembrie de  Ziua Înălţării Sfintei Cruci. Locul din Ţata Haregului unde a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca va avea numeroşi vizitatori, potrivit estimărilor Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara, care va asigura măsurile de ordine publică pe timpul desfăşurării manifestărilor religioase.

Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche şi mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci. În această zi este sărbătorită amintirea a două evenimente deosebite: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus şi înălţarea ei solemnă în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335; Aducerea sau întoarcerea Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt  din Ierusalim. Mănăstirea Prislop, unul dintre cele mai vizitate locuri istorice din vestul ţării, datează din secolul al XIV-lea, şi a devenit un mare loc de pelerinaj datorită duhovnicului Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei.

Arsenie Boca a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare, zeci de mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ