6.2 C
Timișoara
sâmbătă 27 aprilie 2024

Mii de elevi din Timiș s-au întors la școală. Care sunt riscurile la care aceștia se expun

Acolo unde profesorii au înțeles importanța vaccinării, porțile unităților de învățământ s-au redeschis și orele s-au reluat în clase.

Potrivit ultimei raportări privind vaccinarea personalului din unitățile de învățământ, doar în 69 nu a fost atins procentajul de imunizare de 60%, impus de Ministerul Educației pentru redeschidere. În tabelul publicat pe site-ul Inspectoratului Școlar Timiș apar 221 de unități.

Doar în două unități de învățământ din județ a fost atins procentajul de 100%: la Școala Postliceală „Herni Coandă” Sânnicolau Mare și la Grădinița „Lady Bird” Timișoara.

La polul opus se află Școala Gimnazială Pietroasa, cu 10,71% din personal imunizat, și Școala Primară „Elim” Timișoara, unde 12,90% dintre angajați au primit serul anti-COVID-19.

Față de ultima raportare, situația pare să se fi îmbunătățit. În 1 noiembrie, datele arătau că 108 unități de învățământ nu atinseseră pragul de vaccinare de 60%, iar la Pietroasa și la Școala „Elim” Timișoara erau imunizați sub 10% din angajați.

Ultima decizie oficială afirmă că:

 

  1. a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat; b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat; c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

Decizia autorităților a atras, imediat, critici. Nu toată lumea este mulțumită de revenirea elevilor în bănci sau de modul în care se reiau curusurile față în față. Profesorul de Sănătate Publică de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, nu este de acord cu ministrul Educției și cu cel al Sănătății.

„Nu există niciun fundament științific pentru deschiderea școlilor dacă vaccinarea profesorilor este peste 60%. Ecosistemul din școli îi include atât pe profesori, cât și pe elevi. Procentul necesar pentru imunitatea de grup în mediu urban pentru tulpina Delta este de 86%. Ministrul Câmpeanu (n.r.: ministrul Educației) a ținut cont de câteva elemente în decizia sa:

 

  1. media vaccinării cadrelor didactice în România este deja peste 60%;
  2. cea mai mare parte a părinților își dorește școală față în față;
  3. cazurile noi și decesele nu se vor vedea direct în școală, ci în familiile copiilor care vor transporta virusul acasă.

Și atunci, cine beneficiază de această decizie?

O singură persoană din România — ministrul Cîmpeanu. Ministrul încearcă să acopere faptul că TOATĂ vara a pierdut timpul fără să pregătească școlile pentru valul 4 (ventilație, testare, măști, distanță, vaccinare) și că nu a avut curajul să impună vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice. O decizie responsabilă acum, ținând cont de situația epidemiei, ar fi ca școlile să se deschidă față în față dacă atât personalul din școală, cât și copiii au procent de vaccinare peste 86% sau școala poate să asigure toate condițiile de mai jos:

 

  1. tot personalul și copiii sunt testați săptămânal;
  2. clasele sunt ventilate (schimb de aer minimum de trei ori pe oră sau ventilație pasivă — geamuri deschise);
  3. măști purtate corect permanent;
  4. distanțare de minimum doi metri în timpul activității;

Dacă nu se poate niciuna din condițiile de mai sus, atunci școala trebuie să fie online (nici acest aspect nu a fost pregătit de ministrul Câmpeanu)”, a transmis Răzvan Cherecheș pe pagina sa de Facebook.

Elevii din România sunt în asentimentul lui Cherecheș. Nu se simt în siguranță doar dacă profesorii sunt vaccinați 60%. Și ei cer măsuri mai concrete.

„Vaccinarea personalului din învățământ nu este suficientă! În cursul zilei de joi, președintele României și ministrul Educației au anunțat că redeschiderea școlilor începând cu data de 8 noiembrie va depinde de un prag de 60% de vaccinare în rândul personalului din învățământ, cu menținerea celorlalte criterii de stabilire a scenariului online, așa cum a fost și până acum.

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra faptului că măsura de stabilire a unui prag vaccinal e necesară, dar nu suficientă, având în vedere faptul că decizia privind deschiderea unei școli, cu prezență fizică, ar trebui să depindă de mai mulți parametri, precum incidența de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare și de menținere a distanțării fizice etc. De aceea, solicităm autorităților sanitare să dezvolte un algoritm în baza căruia școlile să decidă în ce format vor continua cursurile, luând în calcul mai mulți factori, inclusiv vaccinarea din rândul personalului”, au transmis elevii.

De asemenea, redeschiderea școlilor cu prezență fizică impune și o serie de măsuri de prevenție și de protecție suplimentare, cum ar fi testarea periodică a tuturor elevilor și profesorilor, lucru care nu va fi posibil în următoarele săptămâni, având în vedere tergiversarea procedurii de licitație, achiziție și livrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, dar și a publicării unor proceduri clare referitoare la modalitatea de administrare a acestora.

Elevii solicită autorităților responsabile „să trateze situația cu celeritate, în beneficiul elevilor și profesorilor din România, care au nevoie de spații sigure pentru desfășurarea activității didactice”.

Ne aflăm, din nou, în situația în care școlile nu sunt pregătite nici pentru cursuri online, nici pentru cursuri în format fizic. Mai sunt doar două zile până la începerea școlii, ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății nu a fost semnat, iar cadrul legal nu există la acest moment. Școala are nevoie de predictibilitate, de asumare și de măsuri racordate la realitate, nu de hotărâri luate de dragul de a fi luate”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Spitalele sunt pline, vaccinarea scade

Așa cum declară elevii, vaccinarea cadrelor didactice nu este suficientă dacă școlarii eliginbili nu sunt și ei imunizați. Deși s-a raportat o creștere a imunizărilor în rândul tinerilor, procentajul acestora rămâne mic. În Timiș, s-au vaccinat puțin peste 4.500 de elevi.

La nivel national, progresul ar fi „fantastic”, spune ministrul Educației. Dacă în prima săptămână de şcoală erau, în medie, 1.000 de elevi vaccinaţi zilnic, s-a ajuns la 1.700, apoi la 2.500, 3.500, 4.600 şi, în final, la 8.000 de elevi vaccinaţi zilnic.

„Am depăşit pragul de 30% vaccinare în rândul elevilor. Viteza de creştere a vaccinării în rândul elevilor este mult mai mare decât viteza de creştere a vaccinării la nivel naţional”, a declarant Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește vaccinarea populației, procesul înregistrează o scădere. În județul Timiș se imunizează acum aproximativ 2.500 de persoane zilnic. Numărul celor care au schema completă de vaccinare anti-COVID este de peste 277.000.

În România, aproximativ 70.000 de oameni se vaccinează zilnic.

Însă în spitalele suport COVID situația este tot gravă. În Timiș, numărul celor din Terapie Intensivă nu scade sub 60, iar al celor din secțiile non-ATI, sub 500. În țară, potrivit ultimei raportări, sunt internați aproximativ 18.000 de români suspecți sau confirmați cu COVID-19, dintre care 1.800 sunt la Terapie Intensivă.

Valul 4 al pandemiei de coronavirus este departe de final. În ultimele zile au fost raportate mai puține cazuri, dar și testele s-au împuținat.

În săptămâna 25–31 octombrie 2021, 30,7% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Prahova, Bihor, Cluj și Timiș.

Raportul săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică arată că:  73.7% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate;  27% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Bihor, Constanța și Iași; 89,7% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.

De la începutul pandemiei până în present, 1 din 97 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical; 85,7% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 56,5% din decese au fost la bărbați. 93,3% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Ajutor important pentru medicii din Timișoara în lupta cu coronavirusul

 Cea mai mare companie automotive din Timișoara a donat un analizator multiparametric Spitalului de Boli Infecțioase din oraș. Dispozitivul, care poate depista și coronavirusul, realizează o execuție simultană, în serii mici, a tuturor tipurilor de teste, atât pentru boli infecțioase, cât și pentru cele autoimune, endocrinologice, alergii și chiar markeri tumorali.

Analizatorul este complet automatizat și asigură o trasabilitate completă a rezultatelor.

„Cu ajutorul acestui aparat reușim să realizăm peste 140 de teste de specialitate. Dispozitivul oferă un mediu de testare pentru numeroase boli. Este vorba de zeci de boli infecțioase, de la virusul gripal A și până la virusul syncytial respirator și chiar SARS-CoV-2. De asemenea, se poate folosi pentru confirmarea unor boli cu transmitere sexuală sau a celor autoimune, inclusiv pentru identificarea alergenilor. Cel mai mare avantaj este că ne degrevează de pipetarea manuală. Se pierdea timp îndelungat pentru realizarea acestei proceduri care, de acum înainte, va fi făcută automatizat”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Costul acestui analizator multiparametric se ridică la 17.850 de euro. Predarea și, respectiv, primirea aparatului de către spitalul nostru au avut loc în prezența conducerii companiei Continental Anvelope Timișoara, firma care, de altfel, a făcut această donație importantă.

„Încă de la începutul existenței noastre ca entitate economică în Timișoara, ne-a preocupat susținerea comunității locale. Nu puține au fost momentele în care am sărit imediat în ajutor atunci când am văzut că ne putem implica în viața și sănătatea orașului. La fel am făcut-o și acum. Am venit alături de vecinii noștri de la Spitalul Victor Babeș și am donat acest aparat care să-i ajute în tratarea bolnavilor. Sănătatea comunității în care funcționăm este importantă pentru noi și vom reacționa contribuind la spijinirea ei ori de câte ori va fi nevoie”, a declarat Matthieu Turlure, director general Continental Anvelope Timișoara.

„Comunitatea ne apreciază foarte mult. Le mulțumim pe această cale tuturor celor care se gândesc la noi și vin alături de noi în momentele grele. Am intrat, în urmă cu aproape doi ani, în lupta cu acest virus nemilos, iar faptul că membrii comunității locale ne sunt alături și ne sprijină, atât moral, cât și financiar, înseamnă foarte mult pentru noi. Ne dau o mai mare încredere în tot ceea ce facem. Trebuie spus că donația de astăzi a colegilor de la Continental ne ajută foarte mult, atât în testarea imunologică rapidă, cât și în lupta împotriva Sars-CoV-2”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.

Dispozitivul primit ca donație se adaugă celorlaltor echipamente de ultimă generație cu care unitatea medicală a fost dotată și face ca laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase să fie unul dintre cele mai performante de acest fel din zona de vest a țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și-a depus candidatura la președinția Consiliului Județean Timiș din partea Alianței PSD-PNL | FOTO-VIDEO

Președintele Camerei Deputaților și șef al PSD Timiș, Alfred Simonis, și-a depus, vineri, candidatura la președinția Consiliului Județean Timiș din partea Alianței PSD-PNL la...

Nicolae Robu și-a depus candidatura pentru Primăria Timișoara | FOTO-VIDEO

Nicolae Robu, candidatul susținut de Alianța PSD-PNL, și-a depus vineri, 26 aprilie 2024, candidatura pentru funcția de primar al Timișoarei și a fost validat...

Citește și :