Mici, dar mândri că-s bănățeni! Galerie FOTO

700

Concursul județean de recitare în grai bănățean, ”Mandru mi-s că-s bănățan”, organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, și aflat în al cincilea an de desfășurare la Școala Gimnazială Nr. 30 din Timișoara, s-a bucurat, vineri seara, de un real succes.

În prima zi au urcat pe scenă elevii claselor primare, într-un număr mare, de peste 100 de concurenți. Maine vor concura elevii claselor gimnaziale.

Adresat elevilor din clasele primare și gimnaziale de pe tot cuprinsul județului Timiș, concursul are tematica prezervării tradițiilor și graiului specific zonei Banatului. Istoria și tradițiile locale ale Banatului de pustă și de munte impun respectul pe care trebuie să-l avem față de un fenomen extraordinar și unic: Banatul este un cazan de multiculturalitate, multilingvism și întrepătrunderi de tradiții coapte de secole, de conviețuire pașnică între toți locuitorii săi.

Muzica de la rugile și nedeile bănățene, dansurile pe pas de doi sau de brâu, revin la evenimentele fericite, iar tinerii sunt primii care se prind în horă, purtând cu mândrie jocul pretutindeni în lume și tânjind după el în orice colț de lume ar fi.

Portul popular bănățean, cu iile înflorate și catranțele cusute de mână de bunicile și străbunicile noastre cântă dorurile și sufletul bogat al bănățeanului trecut prin multe, dar învingător al sorții cu ajutorul lui Dumnezeu.E păcat să rămână uitate în dulapuri sau poduri așa mărturii ale trecutului, fără ca strănepoții să le poarte cu fală sau să le admire.

Cât despre graiul tradițional bănățean, avem noroc ca mulți oameni de cultură să studieze și să transmită mai departe-prin volume de poezii în grai bănățean- frumusețea și grația bănățeanului adevărat.

”Aceasta este moștenirea străbunilor noștri iar noi, cei care educăm copiii, putem să o transmitem mai departe copiilor noștri prin activități multidisciplinare de amploare, la nivelul județului Timiș și să le facem cunoscute elevilor noștri și portul și graiul bănățenilor din Caraș-Severin și poate chiar din Banatul sârbesc.

Felicităm copiii și coordonatorii lor, care au venit de pe tot cuprinsul județului, de la Banloc până la Margina și Faget, care au demonstrat că sunt mândri de portul și graiul înaintașilor și fălosi că și-au văzut munca încununată și recompensată cu premii valoroase”, au transmis organizatorii.

Festivitatea de premiere a umplut sufletele de bucurie, ochii de lacrimi, iar gândurile cu speranțe. Echipa managerială, director prof. Sora Mihaela și directori adjuncți prof. Rusu Crina și Cioca Diana, le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect de suflet, devenit deja o tradiție în Școala Generală nr. 30.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.