Metalul Bocșa, echipa de la care și-a luat zborul Dorinel Munteanu

1859
Metalul Bocșa în 1985 (sursa: Facebook Metalul Bocșa)

Orașul Bocșa s-a format abia în 1961, de-a lungul râului Bârzava, prin unirea comunelor Bocșa Română, Vasiova și Bocșa Montană (ultima fiind declarată în 1931 stațiune climaterică). Localitatea, renumită pentru industria minieră, metalurgică și de construcții metalice, a dat doi laureați ai Premiului Herder, muzicologul Zeno Vancea și sculptorul Constantin Lucaci.

Prima echipă de fotbal de pe teritoriul actualului oraș s-a înființat în 1925, la Bocșa Montană. Echipa s-a numit, pe rând, CS, Energia, Izvorul, Minerul.

Metalul Bocşa a luat fiinţă în anul 1928, sub denumirea Unirea Sportivă Bocșa Română. Între cele două grupări va fi o mare rivalitate. În sezonul 1946/47, primul după Al Doilea Război Mondial, ambele evoluează în Divizia C!

În 1972 are loc fuziunea dintre cele două echipe, noua denumire fiind AS, iar din 1974 Metalul (considerată continuatoare a clubului apărut în 1928). Tot în 1972 se va înființa Foresta Bocșa, care va continua tradiția fotbalistică a Bocșei Montane.

Înaintea amicalului Politehnica Timișoara – Minerul Bocșa 3-1 din 1986 (sursa: druckeria.ro)
Înaintea amicalului Politehnica Timișoara – Minerul Bocșa 3-1 din 1986 (sursa: druckeria.ro)

În 1985, Metalul promovează în premieră în Divizia B, cu tânărul localnic Octavian Roșca (30 de ani, fost jucător la Politehnica Timișoara) antrenor. Clubul era sprijinit de Întreprinderea de Construcții Metalice (ICM), al cărei director era Victor Creangă, și evolua pe stadionul Metalul (5.000 de locuri). În 1985/86, echipa Bocșei ajunge în optimile Cupei României (0-1 cu Jiul Petroșani la Caransebeș), după ce a eliminat în 16-imi pe FCM Brașov (1-0 la Bocșa).

Timp de nouă ani, până 1994, alb-albaștrii de la Metalul vor fi neîntrerupt în B. Cade în urma unui baraj cu Phoenix Baia Mare, 1-2 la Oradea, meci ”trântit”, după cum spun unii.

Din 1997 echipa evoluează în Liga a IV-a Caraș-Severin. Iar sezonul trecut l-a terminat doar pe locul 12 din 15…

Galeria marilor jucători care au evoluat pentru Metalul trebuie începută cu Dorinel Munteanu. El a venit la club în 1986, de la Minerul Oravița, după ce începuse fotbalul la Unirea Grădinari, echipa comunei natale. În 1987 face pasul la echipa-fanion a județului, CSMR. Apoi FC Olt, Inter Sibiu, Dinamo, Cercle Bruges, Köln, Wolfsburg, Steaua, CFR Cluj, FC Argeș, FC Vaslui, ”U” Cluj. Deține recordul de selecții pentru România, 134 între 1991-2007.

Au fost, de asemenea, pentru a ne referi doar la jucătorii deveniți internaționali A (trecând între paranteze decada în care au jucat pentru România), Florea Martinovici (anii ’60), Ioan Goanță (anii ’80), Neculai Tilihoi (anii ’70-’80, venit la Metalul în 1987, ca antrenor-jucător, aceasta fiind ultima sa bornă ca jucător și prima ca antrenor), în timp ce Ion Florea (anii ’70) a jucat la Minerul Bocșa.

Meci demonstrativ Metalul Bocșa – Gloriile Banatului, în sezonul 1984/85. Al 6-lea din stânga, jos, legendarul Ilie Balaci (sursa: Facebook Emil Vadasz)
Meci demonstrativ Metalul Bocșa – Gloriile Banatului, în sezonul 1984/85. Al 6-lea din stânga, jos, legendarul Ilie Balaci (sursa: Facebook Emil Vadasz)

Dintre antrenori, să-l amintim pe celebrul ripensist Silviu Bindea. Un alt fost component al legendarului cvintet ofensiv al Ripensiei, Gheorghe Ciolac, a fost antrenor la Minerul Ocna de Fier, localitate aflată în apropiere.

Localnicii spun despre Gelu Radu, jucător bocșan din generația lui Hagi, că a fost chiar mai talentat decât ”Regele”. Din păcate, s-a pierdut…

Cele mai interesante meciuri susținute de Metalul, la Bocșa, au fost cu ASA Tg. Mureș (0-1 în Cupa României, în 1983), FC Argeș (0-1 după prelungiri în Cupa României, în 1986) și Dinamo (0-1, amical în sezonul 1988/89, era marea echipă construită de Mircea Lucescu)

Din Bocșa este una dintre cele mai bune fotbaliste din România, Laura Rus, actuală componentă a lotului ”tricolor”.

Metalul are tradiția unui club polisportiv: box (a fost legitimat legendarul Francisc Vaștag!), handbal, badminton (a fost în prima divizie), lupte libere, tenis de masă.

Despre personalitățile sportive din istoria orașului a apărut, în 2013, și o carte, ”Frumoșii nebuni ai Bocșei”, scrisă de Titus Suciu și Vasile Bogdan.

2 COMENTARII

 1. O mică remarcă, dacă se poate, la poza care ilustrează articolul, cea luată de pe pagina de Facebook a Metalului Bocșa în desriere e specificat „Metalul Bocșa în 1985 (sursa: Facebook Metalul Bocșa)” , acea fotografie e făcută în 20 mai 2015 înaintea partidei Metalul Bocșa-Moldova Nouă 4-1.
  Voi distribui și eu articolul pe Pagina de Facebook Metalul Bocșa, vă mulțumesc!

  Cu stimă, Claudiu Mureșan, editor/administrator Pagină de Facebook Metalul Bocșa – https://www.facebook.com/MetalulBocsaOficial/
  Blog Metalul Bocșa – https://metalulbocsa.wordpress.com/

 2. Felicitari pentru articol. As face cateva completari:ambitia directorului Victor Creanga de la CMB a fost decisiva. El si oamenii de la CMB au finantat si sustinut echipa.
  Cred ca multre dinre pozele cu Metalul Bocsa au fost facute de fotograful echipei Tibi Temesvary.
  Inaintea lui Francisc Vastag, Bocsa l-a dat pe Ion Mocanu Campion National al Romaniei, Campion Balcanic si detinator al Centuriii de Aur (1971)

LĂSAȚI UN MESAJ