Meșteri mari, calfe și… fierari – prezenți la Timișoara în ateliere demonstrative

240

Cioplesc piatra așa cum doar bunicii și străbunicii noștri știau să o facă. Dau viață lemnului cu unelte și tehnici tradiționale și prelucrează fierul în cele mai neașteptate forme. Toate, în fața privitorilor!

Se va întâmpla în Timișoara, pe strada Mărășești, unde, joi, 20 iulie, celebrele calfe din Sibiu își vor etala măiestria într-ale… meșteșugitului. Cele trei ateliere: de fierărie, prelucrare piatră și lemn încep la ora 14.00.

 Evenimentul de joi este parte a unui proiect mai amplu pus la punct de Organizația Kolping România. Este vorba despre o tabără de tineret româno-germană care promovează tradiţiile meşteşugăreşti.
Scopul evenimentului care va dura până în 23 iulie, este acela de a oferi tinerilor, dar și comunității, o perspectivă asupra ocupațiilor de odinioară și de a face legătura cu învățământul profesional în sistem dual.
La tabără participă 40 de tineri, 15 din Limburg / Germania și 25 din Timișoara, Liebling, Sânandrei, Tășnad, Oituz și Ploscuțeni.
“Proiectul nostru este unul foarte important pentru comunitate. Și asta pentru că noi de fapt continuăm un vis mai vechi. Asociația Kolping a fost înființată încă din secolul XIX în cartierul Fabric cu scopul de a facilita tinerilor învățarea de lucruri practice care să îi ajute în viață și la locul de muncă. Acum, la mai bine de un secol distanță, ne propunem să reînviem această practică, aici, la noi în oraș. Pentru început – prin această tabără, pentru ca în viitorul apropiat proiectul nostru să crească și să se dezvolte.”, spune Eduard Dobre, secretar central Kolping România.
Kolping România împreună cu Asociația Calfelor din Sibiu își propun să construiască în viitorul apropiat o Casă a Calfelor în Cartierul Fabric din Timișoara. Este un demers prin care cele două asociații își doresc să continuie tradiția meșteșugurilor de altădată. Inițiativa este susținută de Organizația Kolping Limburg, Clubul Economic German Banat și Direcția Județeană de Cultură Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ