Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Sveti Sava, sărbătoarea minorității sârbe din Romania

199

Sărbătoarea minorității sârbe din România, Ziua Sveti Sava, deși marcată și anul acesta în plin val pandemic, ceea ce ne limitează, într-o anumită măsură manifestările organizate cu acest prilej, rămâne la fel de importantă pentru compatrioții noștri etnici sârbi și pentru societatea românească.

Istoria de câteva secole a minorității sârbe pe pământ românesc marchează un capitol cu multiple valențe, prin numeroase exemple de reprezentanți ai etnicilor sârbi care s-au remarcat în domeniile culturii, învățământului, literaturii, spiritualității, științei și sportului, sau au luptat ca niște adevărați eroi, umăr la umăr cu românii, în cele două conflagrații mondiale din prima jumătate a secolului trecut. Născuți pe pământ românesc, și-au păstrat și astăzi identitatea de limbă, cultură și credință, simțindu-se însă parte a acestui spațiu al bunei conviețuiri interetnice și interreligioase.

În România contemporană, apartenența la o minoritate etnică se bucură de recunoașterea firească în orice societate democratică, prin egalitatea de drepturi și de șanse stipulată de Constituție. Binele oricărei minorități alături de care trăim înseamnă și binele întregii societăți, iar un catalizator important în acest context este respectul reciproc în relațiile interetnice și față de valorile, patrimoniul cultural și tradițiile fiecărei comunități.

Promovarea dialogului intercultural reprezintă o preocupare activă a Guvernului, iar acest lucru se reflectă din plin prin multitudinea inițiativelor organizate și susținute prin intermediul Departamentului pentru Relații Interetnice și al Ministerului Culturii, dedicate inclusiv minorității sârbe din România. Zilele Culturii Sârbe la Timişoara – un proiect cultural de anvergură dedicat sârbilor din Banat, ajuns anul trecut la a XVI-a ediție – sau apariția unui album cu monumente închinate de comunitățile locale eroilor din cele două războaie mondiale, printre care s-au numărat și etnici sârbi, contribuie nemijlocit la consolidarea punților culturale și interumane cu compatrioții noștri de etnie sârbă.

Cu ocazia sărbătorii patronului lor spiritual, Sf. Sava, le urez minorității sârbe din România și tuturor sârbilor!

Nicolae-Ionel Ciucă,
Prim-ministru al României

LĂSAȚI UN MESAJ