Mesaj dureros la început de an școlar

172

Sătui de clișee de genul ”Voi sunteți viitorul”, rostite de politicienii care țin să fie prezenți de fiecare dată la deschiderea anului școlar, dar nu fac nimic pentru sistemul de învățământ, profesorii membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ transmit un mesaj dureros la începutul anului școlar, un mesaj care exprimă situația dezastruoasă în care se găsește azi sistemul de educație din România.

Stimați colegi,

Dragi elevi și părinți,

Înainte de orice, sunt cadru didactic și de aceea mă voi adresa mai întâi vouă, elevilor. Poate că v-ați săturat de încurajări sau de formulările devenite un clișeu: ‘voi sunteți viitorul’, ‘speranța acestei țări de mai bine’. Îmi pare rău, dragi elevi, dacă nu mai credeți în aceste cuvinte. Da, au devenit clișee pentru că le-au folosit oameni care nu au crezut în ele, care nu au făcut nimic pentru a vă ajuta să creșteți așa cum ne dorim cu toții. Dar, chiar așa, eu vă spun că sunt adevărate! Este foarte important să luptați pentru viitorul vostru!

Îmi doresc să credeți că aveți forța să faceți tot ceea ce vă propuneți, că puteți fi oriunde vă doriți să fiți și că nu vă veți simți niciodată, nicăieri, inferiori! Nu aveți de ce!

Noi, profesorii voștri, avem misiunea de a vă ghida. Voi sunteți cei care, prin propriile forțe, puteți să mișcați lumea. Noi vă mai luminăm din când în când calea. Vă așteaptă încercări grele: bacalaureat, teste naționale, testări, teze. Pe unii, simple liniuțe sau tabla înmulțirii. În fața emoțiilor voastre avem datoria să ne deschidem, noi, profesorii voștri. Regret însă că nu e suficient doar acest lucru. Din păcate, începe un nou an școlar, cu probleme vechi de zeci de ani, așa cum sunt multe dintre școlile în care învață unii dintre voi, nemodernizate, cu bănci scorojite, cu biblioteci sau laboratoare goale.

Și tot goale vor fi și băncile, în prima zi de școală, pentru unii dintre voi, care nu vor primi manuale.

Neajunsurile ne lovesc pe toți: profesori, elevi și părinți. Guvernul nu a trecut clasa în fața noastră, a dascălilor, dar nici în fața voastră, a elevilor.

Vreau să mă adresez colegilor mei, cărora le spun că în mine vor găsi mereu un partener. Nu e simplu să fii la… centru, când armele pe care le ai sunt… puține. Am fost amăgiți cu majorări de salarii, sporuri sau alte beneficii. Nu cerem ceva exagerat și am mai spus-o: în educație nu poți să faci performanță cu profesori care nu sunt plătiți corect. Guvernul trebuie să se gândească la un lucru: ce poate să transmită unor copii un profesor umilit?

Așa cum a făcut de fiecare dată, FSLI va face tot posibilul ca nici actualii guvernanți să nu își bată joc de angajații din învățământ. Am trimis un ultimatum Guvernului Tudose și așteptăm, până pe 25 septembrie, un răspuns ferm. În caz contrar, începem protestele.

Este rușinos, domnilor care conduceți țara, ca cifrele să ne arate că România este țara din U.E.care alocă cei mai puțini bani pentru educație: 248 de euro pe cap de locuitor, în condițiile în care media este de 1.400 de euro.

Este rușinos că astăzi nu avem o coerență în programele școlare, că sunt depășite de realitatea de pe piața muncii. Este grav că avem școli care se deschid, deși nu au avizul ISU. Este revoltător că un profesor debutant câștigă cât un muncitor necalificat.

În fața acestei situații, părinții și cadrele didactice trebuie să devină o echipă, pentru că interesul nostru comun sunt copiii. Pentru asta, trebuie să încetăm să mai punem presiune și pe părinți! Ei nu trebuie să mai aibă povara cumpărării auxiliarelor, cretă, să schimbe bănci sau să înlocuiască geamurile sparte, ca să nu le înghețe copiii în clase!

De 27 de ani Federația Sindicatelor Libere din Învățământ este alături de salariații din învățământ, dar și de partenerii noștri: părinți și elevi. Așa vrem să rămânem și în acest an.

Am încredere că împreună vom reuși să consolidăm, treptat, sistemul de învățământ. Îmi doresc să fie un an școlar care să aducă schimbarea în bine acestui sistem. În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Îmi doresc și eu o Românie mai bună, pentru noi toți, dar mai ales pentru copiii acestei țări și pentru cei care construiesc destine și care modelează acești copii.

Președinte FSLI,

Simion HANCESCU

LĂSAȚI UN MESAJ