„Memoriile Cetății” în cartierele din Timișoara

158

Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană organizează în perioada 14-23 septembrie proiectul ”Memoriile Cetății”, care va transforma 10 cartiere din Timișoara, pe o perioadă de 10 zile, în spații de interacțiune între artiști, comunitatea locală și turiști.

Zece instalații arhitecturale temporare, concepute de către Studioul de arhitectură PARASITE STUDIO, vor fi amplasate în tot atâtea zone din oraș. Pe ele își vor pune amprenta creativă atât artiști profesioniști, cât și amatori – membri ai unor organizații și asociații civice din oraș. Ele vor avea menirea de a uni comunitatea locală în jurul culturii; și vor deveni centrele de interes ale cartierelor, prin intervenții complementare (teatru, muzică, dans, poezie etc.)

Nouă dintre module au fost adoptate de asociații locale, care vor organiza peste 40 evenimente pentru locuitorii zonelor respective, sub forma de spectacole stradale, teatru, muzică și ateliere de lucru ce vor avea loc în spații tranzitate zilnic de timișoreni în drumul lor spre serviciu, școală sau cumpărături. Cel de-al zecelea modul, situat în centrul istoric al orașului, pe strada Mărășești, va fi realizat cu ajutorul trecătorilor, localnici sau turiști, care vor da naștere unei instalații vizuale concepute de artistul Sorina Vazelina.

Organizațiile care au adoptat un modul din cartiere sunt: Fundația Pentru Voi, Asociația Femeilor Rome „Pentru Copiii Noștri”, Asociația Seniorilor din Timișoara, Centrul Cultural German, Asociația Rugby 4 Timișoara, Asociația Comunitară pentru Banat, Organizația Cercetașii României – Centrul Local Licos Timișoara, Asociația Suporterilor Druckeria.
Spațiile care vor găzdui instalațiile și evenimentele care vor avea loc în cadrul preoiectului Memoriile Cetății, sunt: Piaţa Traian, Pacul Dacia, Calea Lipovei (colț cu str. Sf.Apostoli Petru și Pavel), Calea Șagului (colț cu str. Ana Ipătescu), Parcul Lidia, Piaţa Soarelui, Strada Oituz, Piaţa Mocioni, Piaţa Bălcescu, Str. Mărășești.

Vă reamintim lucrările și artiștii câștigători ai concursului deschis pentru proiecte artistice, organizat de către Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, în primăvara acestui an:
1. LINIA – Sorina Vazelina
Pe baza unei documentări amănunțite și a unor șiruri de interviuri, Sorina își propune să construiască o bandă desenată cu aspect de ziar. Istoria structurată cronologic va îmbina poveștile locului (rezultate din interviuri și documentare) cu ilustrații. Acestea vor alterna cu portrete ale unor figuri marcante sau mai puțin cunoscute din peisajul local și cu rubrici denumite “Știați că?/Funny facts”.

2. City Pattern – Mircea Popescu
Lucrarea va conține elemente inspirate din fațadele clădirilor istorice ale orașului și forme ale construcțiilor reprezentative, alături de diverse texte care îndeamnă trecătorii să descopere orașul. Pe lângă funcția estetică, lucrarea va avea și rolul de a oferi trecătorilor informații online, prin integrarea in compozitie a unor desene cu coduri QR, care vor directiona privitorul pe paginile web ale instituțiilor si evenimentelor culturale.

3. Întâlnire fantastică – Marcel Scutaru
Marcel Scutaru va realiza o lucrare de artă contemporană, alcătuită din sute de mănuși umflate cu aer, simbolizând o mulțime de mâini ce evocă o întâlnire cu locuitorii de altădată ai orașului. Publicul va avea ocazia de a parcurge un spațiu inedit capitonat cu mâini ce îl salută și cu care poate interacționa atât vizual cât și senzorial.

4. Invizibilii – Victor Dragoș, Ana-Maria Ursu
Victor Dragoș și Ana-Maria Cazacu vor transforma un spațiu tranzitat zilnic de oameni în drumul spre serviciu, cumpărături sau școală într-o scenă de teatru. Cei doi actori vor susține zilnic reprezentații inedite în fața a câte unui singur spectator, într-un concept prin care vor încerca să atragă atenția asupra a zece categorii de persoane vulnerabile.

5. Călătorie în ultimii 100 de ani – Silvia Tripșa, Alin Popa
Silvia Tripșa și Alin Popa vor crea o instalație de lumină reprezentând o calatorie simbolică prin ultimii 100 de ani, perioada de la Marea Unire până în prezent.
Lucrarea va fi o simbioză între artisti și comunitate, în care artiștii vor realiza instalația luminoasă, iar publicul va adăuga evenimente marcante, comentarii și citate de-a lungul acestui timeline sugerat prin culoare.

6. Capsula timpului – Paula Duță
Paula Duță va realiza o expunere fantastică a conceptului de „Capsulă a timpului”, în care se vor strânge, păstra și proteja memoriile individuale și colective ale comunității.
Întreg învelișul modulului va fi pictat în lavabil și spray cu elemente semnificative pentru tema aleasă, iar în interior oamenii vor putea lăsa gânduri, amintiri sau povești într-o capsulă ce va fi ulterior îngropată, urmând să fie descoperită de generații viitoare ce vor putea privi astfel spre un moment al trecutului.

7. Coral Urban Hero – Cristina Daju, Adrian Florin Pop, Dan Iulian Toma
Cristina Daju, Adrian Florin Pop și Dan Toma vor construi o instalație interactivă, în care pictura se va îmbina cu folosirea de deșeuri colectate. Pereții modului vor servi ca suport pentru o pictură, pornind de la imagini fotografice ale bastionului și ale unor clădiri emblematice din Timișoara. Artiștii vor încuraja intervenția publicului în colectarea deșeurilor, dar și în procesul de vopsire a întregii lucrări, într-un demers ce urmărește sensibilizarea comunității în relația cu orașul.

8. Hora unirii – IRLO
Cu ocazia centenarului, IRLO va readuce în atenția oamenilor marea temă a unirii și va realiza o pictură murală a oamenilor cuprinși într-o horă care se potrivește perfect pe forma cilindrică a instalațiilor și care simbolizează unitatea. Inedit este faptul că, în intervenția sa, Irlo va folosi vopsea fosforescentă care se încarcă ziua și va fi activă noaptea. Astfel, lucrarea se va modifica în funcție de lumină.

9. Arhiva activă – Alex Boca (LAPSUS)
Alex Boca va construi în interiorul modulului o mini-bibliotecă, pe ale cărei rafturi se vor afla peste 100 de cărți din diferite domenii. Zilnic, Alex Boca va fi bibliotecar/curator și care va oferi cărți pentru a fi consultate pe loc de către public – încurajând cercetarea și dialogul liber. Proiectul are la bază ideea că imaginea unei comunități (sau a unui oraș) e reflexia legăturilor dintre indivizii care o formează și cultura lor generală.

10. Interstelar – Andreea Medar

Andreea Medar va îmbrăca atât exteriorul, cât și interiorul modulului în oglindă, utilizând un material adesea folosit în butaforie, o oglindă elastică, acrilică. Interiorul obiectului va avea scris în alfabetul braille, pe întreaga suprafață, asemenea unui manuscris, un basm popular. Literele nu vor fi, însă, în relief, ci vor perfora oglinda, în spatele căreia va exista o sursă de lumină. Astfel întreaga lucrare va căpăta forma unui portal, a unei porți intergalactice, asemănându-se, din cauza bulinelor luminoase, cu o constelație ordonată.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.