Mediul online, asaltat de exit-poll-uri! Ce încredere putem avea în ele?

231

Mediul online e asaltat de tot felul de exit-poll-uri care estimează care ar fi procentele pe care le are fiecare partid, în timp real. Ce încredere putem avea însă în aceste exit-poll-uri?

Unele dintre acestea dau, la ora 14, PSD-ul câştigător clar, cu circa 60% din voturi, PNL-ul la mare distanţă, cu mai puţin de 10%, la fel şi USR-ul.

În altele, PSD apare cu 47%, în scădere de la 50%, cât înregistra la primele ore, PNL-ul fiind creditat cu 28%, iar USR-ul cu 8%.

Chiar dacă diferenţele din exit-poll-uri sunt foarte mari, putem spune că nu sunt surprinzătoare, ştiut fiind faptul că electoratul de stânga a fost întotdeauna matinal, în timp ce alegătorii de dreapta au votat mai mult spre sfârşitul zilei şi la alte scrutinuri.

Problemele cele mai mari par să le aibă partidele mici, ele fiind în jurul pragului de 5%, astfel că, probabil, ele vor trebui să aştepte situaţia finală pentru a şti dacă se situează deasupra sau sub pragul electoral.

Importantă va fi şi prezenţa la vot la sfârşitul zilei, o prezenţă de peste 50% fiind în defavoarea PSD, care, chiar din postura de lider, ar putea să scadă sub 40%, iar în aceste condiţii riscă să nu poată forma o majoritate care să asigure guvernarea.

LĂSAȚI UN MESAJ