Mediul de afaceri către Dacian Cioloş: „Nu avem forţă de muncă”

436

Premierul României, Dacian Cioloş, s-a întâlnit la Timişoara şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Peste 250 de oameni de afaceri au venit să vorbească cu primul ministru şi să îşi spună păsul. Cea mai mare problemă de care se lovesc companiile din vestul ţării este lipsa forţei de muncă calificată.

În faţa oamenilor de afaceri, premierul Cioloş a vorbit despre două proiecte importante ale Guvernului: învăţământul dual şi decontarea navetei angajaţilor.

„Cele mai multe întrebări, aici, s-au învârtit în jurul disponibilităţii forţei de muncă calificată. Suntem într-o zonă cu activitate economică foarte intensă, cu lipsă de forţă de muncă calificată şi le-am vorbit în primul rând despre cele două măsuri pe care le-am luat. Una, cea legată de mobilitatea forţei de muncă, cu acel sprijin financiar pentru navetă sau de localizare a forţei de muncă disponibile. Şi în al doilea rând le-am vorbit de proiectul legislativ legat de formarea profesională duală, prin care dorim să recreem formare profesională, dar şi cea duală în parteneriat cu sectorul privat”, a declarat Dacian Cioloş.

De asemenea, Guvernul României şi cel al Serbiei au de acum mână liberă să găsească soluţii legislative pentru ca forţa de muncă din Serbia să vină în România pentru a lucra în marile companii.

„Ne gândim în primul rînd la comunitatea românească de dincolo de graniţă, la cei care îşi doresc un loc de muncă aici. Sunt şi căutaţi de unele companii, pentru că vorbesc limba. Dar nu există un cadru foarte precis. Prin acest protocol am creat o facilitate prin care ministerele muncii din Serbia şi România pot să lucreze”, a mai explicat Cioloş.

O întâlnire asemănătoare va avea loc, între premier şi mediul de afaceri, la Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ