25.1 C
Timișoara
joi 12 septembrie 2024

Medicii din Timiș, batjocoriți la locul de muncă de pacienți sau aparținători. Cine îi agresează cel mai frecvent-VIDEO

Încearcă să le salveze viața, iar în schimb primesc jigniri, înjurături sau chiar lovituri, la propriu. Vorbim despre personalul medical care lucrează în spitalele din județul Timiș, care se plânge că se confruntă din ce în ce mai des cu agresiuni fizice sau verbale din partea bolnavilor sau a aparținătorilor.

În speranța că se va găsi o soluție, reprezentanți ai spitalelor din județ, ai IPJ Timiș, ISU Timiș, sindicaliști, șefi de unități de primiri urgențe, și nu numai, au fost adunați la aceeași masă, la Palatul Administrativ din Timișoara, vineri, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social a județului Timiș.

Livius Cârstea, liderul Sindicatului „Sanitas” Timiș, a dezvăluit că potrivit unui studiu realizat recent, 96% din personalul din sănătate este agresat la locul de muncă: 85% dintre agresiuni sunt verbale, iar 10,8% sunt fizice. Doar 4,2% din angajații din sănătate din întreaga țară au „scăpat” să fie bătuți, înjurați sau jigniți de pacienți sau aparținători.

În aceste condiții, sindicaliștii solicită luarea unor măsuri ferme.

Astfel de agresiuni au loc în special în unitățile de primiri urgențe sau, de cele mai multe ori, sunt victime ale violenței angajații de pe ambulanțe. Nu de puține ori s-a întâmplat ca o ambulanță să se deplaseze noaptea la soluționarea unui caz, iar personalul să fie agresat pentru că cei care au sunat erau în stare de ebrietate sau erau de o anumită etnie nu foarte educată. Unii consideră că dacă echipajul se deplasează cu ambulanța pentru a acorda îngrijiri medicale unui membru al familiei, ar trebui de fapt să consulte toată familia și de aici apar scandalurile„, a declarat, vineri, Livius Cârstea.

Liderul Sindicatului „Sanitas” Timiș propune revenirea la programul de vizitare al pacienților internați în spitale de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, adică în maxim două, trei zile pe săptămână, și nu în fiecare zi, dar și sporirea măsurilor de pază și protecție, astfel încât să fie redus numărul agresiunilor asupra personalului medical.

leonida iancuNoi suntem cei mai expuși, pentru că lucrăm în stradă. Suntem expuși zilnic agresiunilor verbale, iar agresiunilor fizice mai rar, fiind salvați de jandarmi și polițiști, după ce am solicitat intervenția lor. Suntem agresați de bolnavi psihici, pacienți depresivi, mai ales bărbați tineri. Stările de ebrietate sunt foarte dese și sunt însoțite de agresiuni asupra personalului medical, oamenii drogați, dar și personajele care consideră că le este îngăduit totul și au drept la orice. Câteodată, și echipamentele medicale ne sunt distruse. Pur și simplu suntem puși în pericol. Consider că oamenii ar trebui să ne respecte uniforma„, s-a plâns și Leonida Iancu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Timiș.

Și Bianca Gavriliță, directorul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel, s-a plâns de faptul că personalul medical este agresat mai ales fizic de către bolnavi, unii fiind chiar și criminali sau care au comis diferite fapte penale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :