Maxagro, un exemplu perfect de succes în lucrarea pământului FOTO-VIDEO

1227

Până la evenimentul ce va derula săptămâna ce vine, când toată suflarea vieții economice timișene se va aduna pentru a onora pe cei mai buni, după criteriile Camerei de Comerț, mai este foarte puțin timp. Listele sunt deja făcute, aproape toată lumea a aflat mai mult sau mai puțin sigur pe ce loc se va clasa. Topul firmelor din Timiș ar fi mai puțin strălucitor fără cei câțiva agenți economici cu vechime de un sfert de secol ca Maxagro din Gătaia.

Sunt câteva firme ce se vor afla în poziția onorantă de a fi sărbătorite și pentru vechime nu doar pentru performanțele seci. Una din ele este unul din pionierii agriculturii eficiente de la noi din județ. Cei 25 de ani de activitate ai grupului Maxagro vor fi sărbătorite la Gala Excelenței la balul organizat de Camera de Comerț, Industrie, și Agricultură Timiș. Cine spune Gătaia automat leagă numele localității de celebra firmă implicată în agricultura locurilor, anume Maxagro. Cu certitudine sunt cea mai mare fermă agricolă din județ. Este greu de făcut un clasament foarte exact dar cu siguranță ei se află printre primele grupuri de firme agricole din țară. Atât mai onorantă este poziția cu cât este vorba de capital autohton de la început până acum.

Totul a început odată cu acei ani ’90 când lumea se întreba ce ar putea face cu cele câteva utilaje recuperate de la fier vechi și cu loturile de pământ recuperate de la fostele „colective”. Pentru cine nu știe despre ce este vorba trebuie spus că erau celebrele dar de tristă amintire „cooperative agricole de producție” ( CAP). De fapt erau niște forme fără adevărat fond. Oamenii au fost obligați să aducă toate mijloacele de producție în asociația comună dar avantaje nu prea aveau în afara unei brume de produse pe care o primeau cu țârâita la finalul unui an greu de muncă. Dar asta este altă poveste.

O famile formată din doi frați și părinții lor au pornit la drum cu un tractor cam vechi și cu cinci hectare de teren pentru a se afirma în zona Gătaia. În 1993, familia Zifceak inființa ferma Maxagro Farm.

Și au reușit, nu fără eforturi și mari probleme, să ajungă una dintre cele mai performante mari ferme din țară. Din județ sunt cu siguranță.
Frații Zifceak continuă și acum să conducă totul ca o afacere de familie ce are două mari componente: partea de agricultură și cea de zootehnie. De fapt tot timpul au combinat aceste două laturi ale activității lor. Dar s-a adăugat multă muncă inteligentă fără acțiuni pripite și o politică de finanțări foarte bine analizate. Nu au fost aruncați bani pe fereastră. Tot ce s-a cumpărat au fost utillaje de cea mai înaltă performanță. Au fost cumpărate terenuri de bună calitate ce au fost permanent urmărite și corectate pentru un maxim de producție.

Ca un exemplu se pot cita vorbele lui Iosif Zifceak, care arată că analizele solului se fac pentru fiecare metru patrat. Tot ce se adaugă în plus este atent controlat pentru a nu se ajunge la o poluare inutilă a pământului. De la cele câteva hectare s-a ajuns la peste 10 000 de hectare proprii și multe alte mii ale altor proprietari unde se fac lucrări la cele mai înalte standarde mondiale.

Orice tehnologie apare în lume și este benefică se poate aplica și aici dacă aduce un folos și nu afectează terenurile.

O altă mare componentă a activităților este zootehnia. Ferma de vaci are tot ce trebuie din producția proprie. Hrana provine din silozurile din aceiași curte. Aici se pot stoca și prelucra până la 30 000 de tone de cereale ce este mult peste necesarul fermei de vaci.

Producția este dedicată exclusiv pe livrarea de lapte clienților ce apelează la fermă. Nu se cresc vaci de carne. Doar hibrizi de Holstein adaptați pentru aceste locuri și condițiile de climă specifice din pusta bănățeană. Pe lângă cele două hale cu vaci de producție există încă o hală anume pentru viței.

Marea mândrie a Grupului Maxagro este noua și moderna hală de muls. Fiecare vacă este monitorizată individual prin intermediul unor brățări pe care la poartă pe picior. Îmn orice moment se poate ști prin intermediul calculatorului starea de sănătate, de hrănire a animalului. Acestea intră în sala de muls și se instalează în fața aparatelor de muls singure când simt nevoia fără a fi nevoie de a le forța. Condițiile de igienă sunt asemenea cu orice hală de producție alimentară.
De fapt treptat aici totul va fi Bio. Culturile de unde se strâng recoltele sunt biologice așa că și laptele produs este tot bio.
Se pot spune foarte multe despre această afacere. Și a și făcut-o Ianco Zifceak în scurtul film ce însoțește articolul. Dar adevărata complexitate și dimensiune a afacerii o poate avea doar cel ce face o vizită la fața locului.

Poate este doar un amănunt în economia firmei dar trebuie subliniată parte energetică. Toate dejecțiile rezultate de la animale ajung prin mijloace automatizate la centrala de biogaz. Aici prin fermentare se obține gazul metan ce permite independența energetică totală. Cu gazul obținut se încălzește tot spațiul ce are nevoie de o temperatură constantă. Iar energia electrică ce se obține de asemenea este distribuită în rețeaua națională contra unor sume deloc de neglijat. Oricum aici se produce de circa zece ori mai mult curent decât întregul necesar. La final deșeurile astfel neutralizate prin fermentare biologică sunt folosite ca îngrășăminte naturale pe toate terenurile lucrate din zona Gătaia.

Sunt doar câteva aspecte din activitatea grupului de firme Maxagro ce arată o extrem de eficientă folosire a resurselor și a investițiilor corect folosite. Dacă se adaugă muncă multă dar mai ales bine organizată se poate exemplifica că și din munca pământului se pot face afaceri de succes.

LĂSAȚI UN MESAJ