13 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Mărturia unui medic infectat cu coronavirus: „Tratamentul e mai dur decât chimioterapia”

Tratamentul pentru Covid-19 e mai dur decât chimioterapia. Este mărturia unui medic oncolog care s-a îmbolnăvit de coronavirus.
Femeia povesteşte că şi recupererea e la fel de grea: nu poţi să te concentrezi, îţi cad obiecte din mână şi reînveţi să mergi.

În doar două săptămâni, COVID19 a transformat un medic care salva vieţi într-un pacient care cu greu se ridică din pat. Aflată acum în recuperare la domciiliu, femeia atrage atenţia că ea a avut o formă uşoară, dar cu toate acestea spune că nu a mai întâlnit vreodată o boală asemănătoare.

Crina Călinescu, medic oncolog: „tratamentul este foarte dur. Eu sunt medic oncoloc, ca lumea să înțeleagă că știu ce înseamna afectiunile severe. Trebuie sa recunosc ca aceasta afectiune, Sars-Cov-2, din punctul meu de vedere depaseste orice am vazut pana acum. La o jumatate de ora dupa ce ai inghitit tratamentul, apar toate efectele secundare. arsuri, greturi, diaree, este infiorator. Depaseste orice schema de chimioterapie”

Fără gust sau miros şi cu tot corpul slăbit din cauza tratamentului, doar raţiunea îi mai face pe pacienţii covid să se hrănească.

Crina Călinescu, medic oncolog: „a fost un efort deosebit in cele 10 zile sa pot manca pentru ca dispare pofta de mancare. Ai senzatia ca mananci hartie pur si simplu. Mi-am dat seama treptat ca trebuie sa ma hidratez constant si sa mananc fortat pentru a rezista”

Culmea, în anumite cazuri de COVID19, recuperarea este mult mai grea decât boala însăşi.

Crina Călinescu, medic oncolog: „dincolo de faptul ca poti sa ai o afectare hepatica din cauza tratamentului si asta mi s-a intamplat si mie, ramai totusi cu o gramada de sechele, cu o stare de atentie destul de serioasa. E ca si cum ai invata din nou sa mergi. Nu poti sa faci decat cativa pasi dupa care trebuie sa te asezi. Vei ramane cu probleme de concetrare. Nu mai poti sa citesti foarte mult, nu mai poti sa urmaresti emisiunile, pentru ca obosesti. Raman probleme de coordonare. Sa stiti ca este adevarat. Iti scapa obiectele din maini, lucru pe care il observ si la mine, chiar si dupa terminarea tratamentului”

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât studiile cercetătorilor avansează. O echipă de savanţi din Spania, de exemplu, a descoperit că anumite forme de COVID19 vin cu simptome diferite de cele pe care le ştiau. La unii pacienţii, infecţiile au debutat cu iritaţii în interiorul gurii.
Sursa: observatornews.ro

Alte subiecte :

Primarii PNL din Timiș, pe cale de a se consola cu noua situație politică

Primarii PNL din Timiș care l-au susținut pe Alin Nica se pregătesc să se regrupeze în spatele președintelui interimar al filialei, Vasile Blaga. Deocamdată...

Programul celui de-al cincisprezecelea TESZT se lansează de Ziua Mondială a Teatrului

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara organizează a cincisprezecea ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, care va avea...

Citește și :