Marius Craina: „Conceptul de smart city trebuie implementat împreună cu cetățenii” VIDEO (P)

70

Așa cum au promis de la începutul actualei campanii electorale, politicienii din formațiunea Pro România își țin cu regularitate conferințele în care își prezintă punctele tari cu care vor să acceadă la conducerea orașului și în cât mai multe din consiliile locale, în aer liber. Asta și din motive de sănătate, dar și pentru a fi cât mai aproape de viață cetățenilor.

La cea mai recentă astfel de conferință candidatul Marius Craina a abordat un element definitoriu al unei societăți a viitorului. Lume ce va veni, dar în unele locuri deja este un fapt banal, va fi al tehnologiilor avansate, ce se bazează pe elemente de informatică conectate laolaltă. Doar așa se va putea manageria eficient o comunitate. Dezvoltarea unui oraș inteligent pe baza tehnologiilor moderne nu mai este deloc un moft, ci o necesitate stringentă a unei viețuiri armonioase. Noțiunea de smart-city a apărut cu mai mult de trei decenii în urmă și duce la o creștere a calității vieții locuitorilor.
„Împreună, administrația cu cetățenii trebuie să implementeze cât mai multe proiecte din acest concept de ‘oraș inteligent’ pentru că fiecare dintre ele, în funcție de domeniul în care se aplică va duce la creșterea calității vieții. Chiar dacă sunt orașe din România unde aceste proiecte sunt implementate (unele din ele deja funcționale și deja și-au făcut efectele) consecințele sunt vizibile și oamenii sunt extraordinar de mulțumiți și fericiți pentru că beneficiază de acele proiecte introduse în administrația acelor orașe. La noi, ritmul de introducere este, din păcate, unul foarte scăzut. Asta a dus la o creștere necorespunzătoare a calității vieții”, își argumentează poziția Marius Craina.
Un prim pas ce se poate face cu această tehnologie inteligență este în monitorizarea, în timp real, a calității aerului din urbe și împrejurimi, cu un control mai eficient al factorilor poluanți dar și cu luarea unor măsuri mult mai rapide aproape instantanee. „Putem să depistăm, în cel mai scurt timp cu putință, toate caracteristicile poluării în diversele zone ale municipiului Timișoara, astfel încât secundă de secundă să fim informați asupra nivelului de poluare… Un aspect deosebit de important pentru că în acel moment se pot lua măsurile imediate. Cetățenii pot fi informați. Și din acest punct de vedere al sănătății lor este o măsură excepțională. De asemenea noxele care produc acea poluare pot fi imediat eradicate sau scăzută intensitatea lor. De asemenea rezultatele pot fi imediat transmise în mod real către direcția de sănătate publică și spitalele din Timișoara pentru a lua la cunoșțînță despre nivelul poluării în zonele respective”, a dat un exemplu concret de aplicare al tehnologiei medicul Craina.
Dar aplicabilitatea conceptului de smart-city este mult mai vastă. Chair și în administrația locală se pot îndrepta multe lucruri. „Accesul la informații poate fi mult mai ușor prin informatizare lor. Astfel inact ele să fie disponibile tuturor locuitorilor municipiului Timișoara. Ei la rândul lor pot să comunice problemele lor în timp real către municipalitate. Altfel riscăm că problemele timișorenilor din diferitele zone ale municipiului să nu poată fi comunicate și să nu ajungă la conducere”.
Soluțiile inteligente pot ajută și la iluminatul public unde se cheltuie sume uriașe atât bănești cât și de resurse umane. Cheltuielile ar putea scade radical prin utilizarea soluțiilor moderne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.