Marilen Pirtea, rectorul UVT, anunţă o nouă revoluţie la Timişoara, atunci când universităţile de stat din oraş se vor unifica. Ce avantaje vor fi

126
marilen pirtea

Un rector din Timişoara este dispus să renunţe la această funcţie, dacă şi şefii celorlalte trei universităţi de stat din oraş vor fi de acord cu unificarea lor. Este vorba de Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, care propune, din nou, realizarea unei singure instituţii de învăţământ superior. Astfel, capitala Banatului va avea doar de câştigat, dar şi studenţii prin înfiinţarea Universităţii Metropolitane a Timişoarei.

„Sunt dispus a-mi pune la dispoziție mandatul de rector, de curând reconfirmat de comunitatea academică a UVT, pentru realizarea acestui proiect revoluționar, poate cel mai important din ultimele două decenii”, anunţă Marilen Pirtea prin intermediul unui comunicat de presă.

Rectorul UVT consideră că universitatea viitorului nu mai este o entitate singulară, ci reprezintă o construcţie care aduce laolaltă mai multe forţe. Acesta este motivul pentru care în ţări precum Germania, Marea Britanie, China, Finlanda sau SUA colegii sau universităţi s-au reunit şi şi-au concentrat resursele academice, economice şi administrative într-o unitate mai amplă.

Marilen Pirtea este de părere că în cazul în care cele patru universităţi de stat s-ar unifica, programele duplicat ar fi eliminate şi se vor oferi cursuri comune care formează competenţe valoroase. Totodată, vor fi atraşi mai mulţi studenţi din ţară şi din străinătate prin crearea unor oferte educaţionale adecvate noilor tendinţe de pe piaţa forţei de muncă.

„Nu în ultimul rând, studenții vor beneficia de oferte de programe masterale și doctorale comune, fie prin compatibilizarea unor programe deja existente, fie prin dezvoltarea de noi oferte educaționale. La nivel de viață a campusului universitar, s-ar rezolva în bună parte problema cazării studenților, a costurilor acesteia. Câștigul implementării strategiei de unificare a universităților duce indubitabil la creșterea calității cercetării, la poziționarea merituoasă a noii universități în rankingurile internaționale. Din punct de vedere al beneficiilor de ordin economic, deși efectele se văd în timp, nu imediat, unificarea universităților, în final, economisește bani și, mai important, investește bani inteligent”, consideră Marilen Pirtea.

În final, rectorul UVT precizează că acest proces de unificare al celor patru universităţi de stat din Timişoara este unul complex şi dificil care necesită negociere şi planificare atentă.

„Construcția unei universități performante, moderne și vizionare, care să aibă dezideratul de a reuni oferta educațională regională, de a valorifica diferențele, de a fi o forță în cercetare și un vârf de lance în educația academică, se poate face și pe bazele a ceea ce există în Timișoara și, în general, în regiunea de Vest a României. Nicio ambiție personală nu trebuie să stea în calea unui asemenea proiect, fiind șansa noastră, a tuturor, de a repoziționa Timișoara atât în plan național, cât și european și mondial”, conchide Marilen Pirtea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.