Marilen Pirtea a descoperit sursa de unde va veni potopul: din amatorismul guvernării PSD

169

Deputatul Marilen Pirtea, așa cum șade bine unui politician responsabil, nu se odihnește nici în vacanța parlamentară. Poate alții sunt la mare, la soare sau la umbra munților răcoroși cu o limonadă rece la indemână. Alții mai cu stare se odihnesc la umbra zgârie norilor de pe meleaguri îndepărtate cu picioarele în apa câte unui ocean plin de rechini. Treaba lor. La toamnă nu vor fi la curent cu noutățile din viața economică a țării pe care o conduc.

Deputatul Pirtea stă cu ochii pe guvernare, doar, doar îi prinde cu câte o gafă. Și nici nu e prea greu. Se pare că actualii guvernanți înșiră gafele ca mărgicile pe ață. De data asta, modificarea TVA-ul a ridicat semne de suspiciune economistului timișean. În noua formulă de aplicare va îngreuna și mai mult relațiile economice sănătoase dintre firme și stat. Se pare că oricare român va avea de suferit din cauza acestui amatorism, nu doar mediul oamenilor de afaceri.

,,Propunerea privind plata defalcată a TVA este o nouă dovadă de amatorism în tot acest circ numit guvernarea PSD, o măsură toxică nediscutată în prealabil cu mediul de afaceri. În plus, ea arată incapacitatea administrației pesediste de a colecta taxele. Neadaptată la realitățile economiei românești, aceasta va rezulta în mari dificultăți pentru toate firmele, mai mici sau mai mari, afectat în primul rând fiind cash-flow-ul acestora.

Înțeleg că riscul evaziunii fiscale este ridicat, fiind necesare noi măsuri pentru creșterea colectării TVA. Însă, acestea trebuie să fie îndreptate către evazioniști, nu către cei care oricum își aduc contribuția cu vârf și îndesat la bugetul de stat.

Impusă fără dezbatere publică și fără un termen rezonabil de conformare, măsura va genera dificultăți operaționale grave, implementarea ei fără sincope într-un timp atât de scurt fiind greu de realizat. Să nu uităm de disproporționalitatea amenzilor în caz de neconformare sau eroare operațională față de faptă, vorbind aici de 50% din suma în cauză.

Solicit ministerelor responsabile, cât și premierului Mihai Tudose, să revină asupra urgenței pe care au manifestat-o cu privire la acest proiect și să aloce un timp rezonabil, de cel puțin 6 luni, în care să se realizeze simulările și dezbaterile necesare. Dacă se insistă a se merge mai departe cu propunerea, ea trebuie să fie îndreptată către acele sectoare generatoare de evaziune și să fie cât mai bine focalizată pe firmele care prezintă risc.

S-au întrebat cei de la guvernare cât costă implementarea plății defalcate? Le pasă de câte firme vor trebui să-și închidă afacerea din cauza problemelor de cash-flow? Sunt întrebări retorice, măsurile scrise pe genunchi fiind emblema PSD – ALDE.

De ce această grabă? De ce nu intrăm cu proiectul într-o dezbatere amplă? Stă țara atât de prost cu cifrele macroeconomice încât are nevoie urgentă de bruma de bani pe care ar câștiga-o în plus în 2, 3 luni? Toate datele indică disperarea guvernării de a-și acoperi găurile date bugetului de populismul aproape ticălos prin care au câștigat alegerile.
Nu doar mediul de afaceri este în vizorul PSD. Aceștia au pus gând rău tuturor românilor, gândindu-se că plătim prea puțin pentru carburanți. Intenția creșterii accizelor este motivată de faptul că nivelurile actuale ale accizelor sunt la limita minimă a UE. Ei bine, domniilor lor ar trebui să li se transmită că, în număr covârșitor, românii au venituri la nivelul minim al Uniunii Europene, în caz că salariile de miniștri i-au rupt de realitate. Cele două măsuri ne pictează o imagine sumbră a ceea ce urmează în guvernarea PSD. Proiecte radicale scrise pe genunchi, impuse peste noapte, fără studii de impact, pe principiul <după noi, potopul> ”.

LĂSAȚI UN MESAJ