„Marea provocare” a oamenilor de ştiinţă la început de an 2016

105

Combaterea crizei, a sărăciei, dezvoltarea de surse de energie regenerabile, încălzirea globală, polurea, credeţi că ar fi teme de studiu de interes pentru oamenii de ştiinţă la început de 2016? Da de unde! Ei au alte preocupări, mult mai importante! De exemplu, dacă e posibil să se cultive cartofi… pe Marte!

NASA a anunţat că va iniţia în curând un program de cercetare prin intermediul căruia speră să poată să cultive cartofi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, pe planeta Marte.

În filmul „Marţianul/ The Martian”, regizat de Ridley Scott, personajul principal, interpretat de actorul Matt Damon, este un botanist care inventează o metodă ce îi permite să cultive cartofi pe planeta roşie. După acest film, inginerii americani au început să lucreze intens, pentru a transforma acel scenariu într-un fapt real.

NASA şi International Potato Centre (CIP) coordonează un experiment ce are potenţialul de a-i aduce pe inginerii americani cu un pas mai aproape de visul lor de a obţine culturi viabile pe Marte. Cercetătorii vor începe în curând să cultive aceste plante pe Terra, în condiţii similare celor de pe Marte, în speranţa că specialiştii viitorului vor construi în viitor un dom – cu temperatură şi climă controlată -, capabil să întreţină viitoarele culturi marţiene.

Experimentul vizează imitarea în laborator a condiţiilor atmosferice de pe Marte şi utilizarea unui sol adus din deşertul peruan Pampas de La Joya, a cărui compoziţie este considerată de specialişti aproape identică cu aceea a particulelor din scoarţa marţiană.

„Eforturile extraordinare ale acestei echipe de cercetători au pus bazele agriculturii extraterestre. Ideea de a cultiva plante (şi de a obţine astfel alimente) pentru coloniile umane din spaţiu ar putea să devină în curând o realitate”, a declarat Chris McKay, specialist în planetologie la Centrul de cercetări spaţiale Ames administrat de NASA.

Oare nu se va încerca, pe viitor, aclimatizarea căpşunilor pe Marte? Nu de alta, dar poate s-ar găsi nişte română dornici… de un viitor mai bun!

LĂSAȚI UN MESAJ