Marcel Vela se ”zbate” pentru pensionari

364

Senatorul Ion Marcel Vela, presedintele Filialei PNL Caras Severin, a propus un amendament la legea pensiilor, aprobat cu majoritate de voturi. În plenul Senatului Romaniei s-a votat cu 76 de voturi pentru, 21 de abtineri si 6 voturi impotrivă, Propunerea legislativă pentru modificarea si completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu toate că Guvernul Romaniei a solicitat respingerea acestui proiect, desi Raportul Comisiei Senatului a fost favorabil, senatorii aprobând toate amendamentele dezbatute.

Propunerea legislativa are ca obiect modificarea alin.(5) al art. 65, în sensul includerii in categoria persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare și a persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare în unele zone miniere sau centre siderurgice, cât și pe o rază de 8 km față de aceste localități.

Măsura are un caracter reparatoriu față de toate persoanele care într-o perioadă neîntreruptă de 30 de ani au avut de suferit ăn urma poluării din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor și clor, feldspat și siliciu sau de radiații cu minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent și hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic precum și a emisiilor de amoniac și derivate.

Senatorul Vela a propus astfel un amendament prin care au fost introduse în lista localităților care beneficiază de această măsură reparatorie și municipiul Resita, orașele Oțelu Roșu, Anina și Moldova Noua și comunele Armeniș și Ciudanovița din județul Caraș Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ