Manager de spital, despre personalul medical românesc: ”La stat sunt acri toți, la privat sunt zâmbitori, primitori”

3707

Economistul Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, crede că spitalele au devenit un fel de „piață de selectare a pacienților”, în condițiile în care medicii se comportă diferit în unitățile de stat și în cele private, deși salariile din sistemul public sunt consistente, comparabile celor din Italia.

Vasile Rîmbu crede că se impune o modificare legislativă prin care să se delimiteze foarte clar activitatea din spitalele publice de sistemul privat, ca un răspuns la gestul societății de a oferi personalului medical din sistemul public cea mai mare grilă de salarizare, comparabilă cu salarizarea din Italia.

Managerul spitalului sucevean spune că în unitatea spitalicească a fost introdus un sistem de monitorizare video, dar și de control al accesului în spital și de pontaj electronic pentru ca toți angajații să respecte programul de lucru.

„Programul este plin pentru unii. Nici nu am vrea să facem poliție. Dar aportul personalului este inegal pentru că și timpul de prestație este diferit. E o mare problemă în sistem. Lipsa de timp. De ce nu avem timp destul? Pentru că lucrăm în mai multe părți”, a explicat Rîmbu.

El consideră că trebuie o inițiativă legislativă de separare foarte clară a activității spitalului public de cel privat.

Managerul spune că spitalele au devenit un fel de piață de selectare a pacienților care sunt preluați din spitalul public, duși la cel privat, iar apoi din nou la cel public. 

Întrebat dacă după majorarea salariilor sunt medici din SJU Suceava care au renunțat să lucreze și în sistemul privat, managerul a spus că nu a renunțat nimeni și că majoritatea lucrează și în privat.

„Acolo sunt simpatici, empatici, profesioniști, zâmbitori, primitori, fetele la fel, sunt selectate, toate sunt blonde. Aici sunt acri toți”, a declarat managerul SJU Suceava.

Rîmbu consideră că ar trebui ca cei care doresc să profeseze în mediul privat să o facă, dar să nu mai lucreze și în sistemul public.

Spitalul Județean de Urgență Suceava este primul din Româna care luptă cu certificat împotriva mitei și corupției. Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, a anunțat luni că unitatea este prima din țară care a fost certificată ISO pe standardul anticorupție și antimită, având ca obiectiv reducerea „practicilor incorecte”.

Citește continuarea pe libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ