Mai continuă Turcia negocierile cu UE? Ce are de gând Erdogan?

216

Relaţiile turco-europene s-au răcit considerabil în ultimul an, în urma agravării discursului anti-european al liderului turc, în special după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie.

În aceste condiţii, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a anunţat intenţia de a organiza un referendum pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Noi vom respecta orice decizie luată de popor”, a declarat acesta în cadrul unei conferinţe turco-britanice de la Antalya.

Anterior, Erdogan a susţinut că acceptă faptul că reintroducerea pedepsei capitale ar putea să pună capăt negocierilor de aderare la Uniunea Europeană: „Ei spun… că dacă pedeapsa capitală se întoarce, atunci Turcia nu va mai avea un loc în Uniunea Europeană – asta este!”

Recep Tayyip Erdogan a promovat intens reintroducerea pedepsei capitale pentru complotiştii care au pus la cale puciul eşuat din Turcia.

De asemenea, acesta şi-a repetat acuzaţiile de nazism şi fascism împotriva unor lideri europeni, care nu s-au sfiit să-l catalogheze drept dictator.

Preşedintele Erdogan a declarat în ultima săptămâna că are de gând să reevalueze după referendum relaţiile existente la nivel administrativ şi politic între Turcia şi UE, deşi legăturile economice vor continua la acelaşi nivel între Ankara şi Bruxelles. Printre relaţiile vizate de această reevaluare se numără şi acordul privind migraţia, care s-a dovedit crucial în reducerea fluxului migratoriu pe ruta Turcia-Grecia.

Erdogan a precizat că autorităţile turce vor reevalua de la A la Z relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană după referendumul constituţional din 16 aprilie, care ar putea conduce la lărgirea puterilor preşedintelui de la Ankara.

Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că ţările europene permit în continuare desfăşurarea evenimentelor de campanie pentru tabăra care militează împotriva extinderii puterilor sale, dar interzic mitingurile pro-Erdogan.

Însă, liderii turci s-au arătat până acum extrem de rezervaţi în a atacă investitorii europeni, susţinând că aceştia sunt bineveniţi în Turcia în ciuda disputelor diplomatice izbuncite între Ankara, Berlin şi Amsterdam.

Aceeaşi retorică a fost demonstrată şi de preşedintele Erdogan, care a promis că relaţiile economice nu vor fi afectate de schimbările intervenite la nivel politic şi administrativ în legăturile dintre Turcia şi UE.

LĂSAȚI UN MESAJ