Cum a ajuns la Reşiţa statuia Sfintei Fecioare de la Fatima

433

Biserica greco-catolică reşiţeană care poartă numele Sfintei Fecioare Maria de la Fatima deține, din partea unui grup de pelerini cărăşeni care s-a aflat de mai multe oi în Portugalia, statuia acestui simbol profund al lumii catolice şi greco-catolice, pe cât de interesant, pe atât de straniu. Sute de mii de pelerini sosesc în Portugalia, la Fatima, de mai multe ori pe an, mai ales în perioada 13 mai – 13 octombrie, atunci când Fecioara s-a revelat unora, vorbind despre destinul omenirii.

Istoria apariţiilor Fecioarei Maria este lungă şi dificil de prezentat în doar câteva cuvinte. Până acum, ea a apărut de câteva sute de ori, mai ales în  faţa unor copii, dar şi în faţa unor reprezentanţi ai marilor  religii. Misiunea Fecioarei, judecând după mesajele sale, pare a fi aceea de a-i ajuta şi de a-i preveni pe oameni în legătură  cu un groaznic cataclism, ce ar urma să se producă, spun lucrările de specialitate. Unii cercetători ai fenomenului consideră că motivele acestui eventual cataclism, dincolo  de aspectele sale terestre, sunt de natură spirituală, sau vor avea o origine spirituală, dovadă  fiind îndemnurile Fecioarei Maria la „dragoste şi credinţă“, singurele care ar mai avea puterea să salveze oamenii de un dezastru  iminent.

statuia-fecioara-maria-resitaÎn 1846, doi copii, Melanie Calvat şi Maximin Giraud, din localitatea franceză La Salette, au povestit că au „discutat“ cu Fecioara Maria şi că ea era atât de îngrijorată de soarta care le este hărăzită oamenilor, încât a plâns în timp ce  le vorbea. Descrierea sfârşitului omenirii a fost considerată de Suveranul Pontif al vremii atât de înspăimântătoare, încât  el a decis ca acest mesaj să nu fie adus la cunoştinţa oamenilor. Şi, astfel, profeţia a devenit „secretul din La Salette“. Astăzi, el este deja cunoscut:

„Dumnezeu va lovi Pământul cum n-a mai făcut-o până acum. Jale va fi pe capul pământenilor. Dumnezeu îşi va manifesta puterea şi îi va îngădui Şarpelui (forţelor infernale, demoniace şi satanice, n.n.) să provoace neînţelegeri între oameni. Certurile se vor ţine  lanţ, chiar  în mijlocul familiilor, şi nimeni nu va scăpa de influenţa nefastã a răului. Războaie sângeroase, foamete, epidemii şi  cumplite boli infecţioase vor nimici o bună  parte din oameni. Lucifer, împreună cu un număr foarte mare de demoni, va veni din Iad. Pământul va fi lovit de calamităţi de tot felul“.

Totuşi, cel  mai înspăimântător mesaj pare a fi cel din 1917, când Fecioara  a apărut de şapte ori şi le-a vorbit unor copii păstori, în apropierea localităţii Fatima, din Portugalia. Mesajul ei conţine descrieri apocaliptice atât de terifiante, încât nici măcar acum Vaticanul nu şi-a dat acordul pentru dezvăluirea acestui teribil secret. Cert e însă faptul că din el transpare că aceasta este ultima epocă în care oamenii se mai pot salva.

Credincioşii greco-catolici cărăşeni sunt deja nişte obişnuiţi ai pelerinajelor la locurile sfinte din Franţa, Italia şi mai ales Portugalia, la Fatima, împreună cu confraţii lor timişoreni, ne spune consilierul responsabil AGRU (Asociaţia Generală a Românilor Uniţi), Remus Fişcă. Ei sunt binecuvântaţi de fiecare dată de protopopul canonic greco-catolic reşiţean Marian Ştefănescu. Pelerinii, transportaţi de obicei cu ajutorul firmei unui întreprinzător privat, Filip Stoica, organizatorul unor astfel de pelerinaje, poposesc la Padova (Italia) şi la Lourdes (Franţa), acolo unde, de asemenea, există o puternică simbolistică religioasă a Fecioarei. De altfel, deplasarea pelerinilor cărăşeni are uneori şi un important sens practic. Ei au adus statuia  Sfintei Fecioare de la Fatima, care a fost instalată în Biserica Greco-Catolică din cartierul Govândari al Reşiţei, sfânt lăcaş ce poartă chiar acest nume.

LĂSAȚI UN MESAJ