17.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Mai are Colterm-ul vreun viitor? Falimentul societății bate la ușă!

Ce se va întâmpla cu sistemul centralizat de încălzire din Timișoara? Viitorul pare, cel puțin acum, incert. Administrația orașului anunță măsuri, astfel încât iarna viitoare timișorenii să nu mai stea în frig, dar și proiecte îndrăznețe care ar putea să ofere un viitor societății. Între timp, problema certificatelor verzi nu este rezolvată și Colterm este pasibilă de o nouă amendă.

Administratorul Colterm a făcut un apel de urgență către Primăria Timișoara pentru plata certificatelor verzi. Termenul era 30 aprilie, așa că acum regia poate fi din nou amendată.

„Vă solicităm să îndepliniți de urgență formalitățile ce se impun în vederea achiziționării de către Municipiul Timișoara, în calitate de acționar unic, în numele companiei locale de termoficare Colterm SA, a unui număr de 153.443 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, aferente perioadei anterioare deschiderii procedurii insolvenței 01.01.2021 – 25.10.2021”, se arată într-o adresă trimisă administrației orașului.

Colterm a plătit aproape 80.000 de certificate de poluare din totalul de 232.749 ce trebuie achiziționate până în 30 aprilie. Administratorul judiciar susține în continuare că achiziția trebuie făcută de Primăria Timișoara, deși edilul-șef a declarat că această obligație nu îi revine instituției pe care o conduce.

„Urmare a analizei efectuate de administratorul judiciar privind activitatea CLT Colterm SA de la data desemnării si până în prezent, s-a constatat că Municipiu Timișoara are calitatea de acționar unic pentru debitoarea Colterm SA, ceea ce a presupus și administrarea societății CLT Colterm SA anterior deschiderii procedurii de insolvență. În calitate de acționar unic, pe de-o parte, și de unitate administrativ teritorială, pe de altă parte, beneficiară a contractului de delegare (care stabilește prin HCL prețul de energiei termice livrate populației și cuantumul subvențiilor pentru diferența de preț), apreciem ca aveți obligația legală de a asigura sursa de finanțare necesară achiziționării EUA aferente anului 2021”, mai transmit administratorii regiei.

Potrivit raportului Curții de Conturi, costul unui certificat verde este în prezent unul depășit, cât timp în calculul prețului actualizat a fost avut în vedere costul mediu de certificat pe cele două centrale, de 58–59 euro/certificat EUA (calculat pe baza bilanțului tehnologic la 67.322.288 lei), în timp ce aceste certificatele se achiziționau pe piață liberă la 84,77 euro/tonă încă din data de 16.12.2021, iar în prezent costul lor este de peste 86,51 euro/tonă.
Un semnal de alarmă a fost tras și de consilierul local Rdu Țoancă, care e sigur că regia va fi amendată, de această dată cu 15 milioane de euro.

„Falimentul Colterm este iminent și depinde de Administrația Fondului de Mediu. O nouă amendă rușinoasă pentru imaginea Timișoarei și fatală pentru sistemul centralizat de termoficare este pe drum spre Colterm! AFM așteaptă confirmarea ANRE privind numărul certificatelor restante și va notifica oficial compania în aceste zile. Cuantumul acestor penalități pentru neachiziționarea, până la data de 30 aprilie, a 153.443 de certificate EUA aferente anului 2021, este de 15 milioane de euro!!! Este al doilea an consecutiv când societatea Colterm primește o astfel de sancțiune financiară de la Administrația Fondului de Mediu (AFM), însă de această dată această amendă poate fi capăt de drum pentru firma timișoreană, condusă spre groapa falimentului de viziunea useristă și managementul oamenilor noi din administrația timișoreană. Evident că amenda nu scutește Colterm de plata (dacă va mai fi cazul!) celor 153.443 de certificate, în valoare de peste 13 milioane de euro.
AFM va solicita, conform procedurilor legale, falimentul Colterm, pentru că obligația de plată era una curentă, și nu una anterioară insolvenței, așa că, indiferent de jocurile de imagine la care va recurge, cu siguranță, primarul Fritz (contestarea amenzii, dar fără șanse reale de anulare; invocarea grelei moșteniri de la administrația Robu; aruncarea vinei pe administratorii judiciari etc.), mandatul său va fi asimilat cu falimentul Colterm, cu frigul din instituțiile și casele din Timișoara în sezonul de iarnă 2021–2022!

Pentru ca tacâmul să fie complet, din zona Colterm mai vine o veste șocantă: se va mai deschide un dosar penal (în afara celui instrumentat deja de DNA) pentru sustragere de bunuri de sub sechestru, autorii acestei minunate fapte fiind persoane din conducerea Primăriei Timișoara și a societății de termoficare”, a transmis alesul local.

Primarul a explicat din nou că, legal, Primăria Timișoara nu poate să le achiziționeze în locul regiei.

„Suntem cu plățile la zi. (…) Noi nu putem să achiziționăm în locul unei companii obligațiile ei. Dacă vor exista alte interpretări legale, aceste diferențe vor trebui decise de o instanță. Spun foarte clar, pentru că acest cuvânt, faliment, a fost folosit, Colterm s-a conformat legii insolvenței. Nimeni nu trebuie să se teamă că Colterm intră în faliment”, a mai spus edilul-șef.
Totuși, certificatele verzi, a explicat administratorul special Colterm, trebuie cumpărate. Cele anterioare insolvenței nu pot fi luate acum, iar soluția ar fi ca Agenția Fondului de Mediu să se înscrie la masa credală pentru suma certificatelor CO2. Există riscul unei noi amenzi, dar ea va fi contestată în istanță, a subliniat Fritz.

Măsurile pentru iarna 2022/2023

„Noi, de luna aceasta (n.r. aprilie), din ziua în care s-a oprit căldura, ne pregătim pentru iarna următoare”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, după o vizită la CET Sud.
Edilul-șef a vorbit despre măsurile ce se iau pentru ca iarna viitoare timișorenii să nu se mai aibă caloriferele reci. Investițiile și proviziile sunt pârghiile pe care le au autoritățile.


„Încasările de la consumatori și PMT din această vară nu se mai duc pentru a acoperi datoriile din trecut, ci se duc pentru nevoile actuale ale companiei, pentru stocul de cărbune, pentru a cumpăra gaz, pentru reparații. Fiecare ban încasat se duce spre cheltuieli curente, nu pe acoperirea datoriilor istorice. (…) Anul trecut nu a existat un preț plafonat pentru CET-uri. Anul acesta avem un preț plafonat la 250 de lei pentru tot ce se achiziționează pentru înmagazinare, stocare gaz și un preț 370 pentru nevoile curente, pentru ce se arde pentru producerea apei calde în fiecare zi”, a explicat Dominic Fritz.
Cele cinci măsuri imediate, pentru această vară, sunt:

— Cazane reparate și modernizate la CET Sud. În această iarnă, vechile cazane, instalate în anii ’80, au suferit nu mai puțin de 20 de avarii. De fiecare dată, Colterm a trebuit să întrerupă furnizarea căldurii pentru a le repara. Vara asta intră în reparații pentru a nu mai trece prin aceeași situație iarna viitoare;

— Colterm achiziționează în avans gaz și cărbune pentru iarna viitoare. Deja prima cantitate de gaz a fost cumpărată și stocată, iar ținta este ca până la începutul iernii să avem asigurat cel puțin 30% din stocul pentru întregul sezon. Din august vom începe să achiziționăm și cărbune;

— Primăria asigură fondurile necesare pentru instalarea unor module termice pentru clădirile în care funcționează școli, grădinițe și spitale. În acest fel, în aceste clădiri se va putea regla nivelul confortului termic. Iarna aceasta, clădirile legate la astfel de module nu au avut probleme de încălzire;

— Alocăm bani pentru întreținerea și decolmatarea instalațiilor din unitățile de învățământ sau spitalele. Fac un apel și la timișoreni să facă lucrări de întreținere și curățare a propriilor instalații termice și să schimbe caloriferele, acolo unde acest lucru este necesar. Țevile colmatate duc la pierderea a aproximativ 60% din căldură;

— Finalizăm, în acest an, cel mai mare proiect de modernizare a rețelei de distribuție. Știu că ultimul an a însemnat un deranj mare pentru timișoreni, dar rețeaua de distribuție a agentului termic, veche de zeci de ani, trebuie modernizată. Finalizăm anul acesta schimbarea a 30 de kilometri de conducte primare și secundare, ceea ce va însemna o reducere semnificativă a pierderilor și, implicit, o economie substanțială la bugetul local.


Viitorul Colterm: parc fotovoltaic, centrală hidroelectrică pe Bega sau CET Phoenix

Administrația Timișoarei are planuri mari pentru sistemul de termoficare. Viitorul este energia verde, dar, spune primarul Dominic Fritz, salvarea Colterm este să-și producă singură energia electrică și termică.

Potrivit edilului-șef, sunt în plan patru proiecte majore pentru sistemul de termoficare din Timișoara: construirea unui parc fotovoltaic la Utvin, cumpărarea de motoare de cogenerare pe gaz la CET Sud, ridicarea unei centrale hidroelectrice pe Bega și amplasarea a două turbine în CET Centru, proiect denumit CET Phoenix. Astfel, Colterm va produce energie electrică și termică și nu va mai avea nevoie să cumpere cărbune.

„Doar dacă le producem pe amândouă putem să ajungem într-o zonă profitabilă”, a spus Dominic Fritz.

Cele patru măsuri pe termen mediu și lung pe care le-am anunțat sunt:

— Construirea unui parc fotovoltaic la Utvin, cu o capacitate de până la 30 MW, pe un teren care aparține Colterm. Este cel mai avansat dintre proiecte și va fi primul depus pentru obținerea de fonduri;

— Instalarea a 10 motoare de înaltă eficiență de cogenerare pe gaz, capabile să producă 45 MW, dar și energie termică reziduală, care va fi introdusă în sistemul energetic național și va produce bani;

— Instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega (ultima centrală hidroelectrică pe Bega a fost instalată la începutul anilor 1900);

— Instalarea a două turbine de înaltă eficiență la CT Phoenix.
Pentru fiecare proiect înființăm, săptămâna viitoare, câte o entitate separată de proiect, în subordinea orașului. Rolul lor este de a pregăti documentațiile pentru a accesa fonduri prin PNRR (Colterm nu este eligibil) și apoi vor implementa aceste proiecte. Odată ce le vom pune în practică, orașul va deveni un producător de energie electrică — pe lângă cea termică —, ceea ce înseamnă creșterea veniturilor și producerea de energie verde.

„Sunt conștient că vor urma cel puțin doi ani grei, în care trebuie să facem aceste reforme. Toate orașele care azi au termoficare centralizată de succes — Oradea, Suceava, Brașov — au trecut prin acest proces, iar acum locuitorii lor beneficiază de energie termică ieftină. Așa nu mai putem continua. Lipsa de investiții ar însemna o angajare din ce în ce mai mare a bugetului local pentru funcționarea termoficării, în detrimentul altor investiții urgente și necesare în oraș: spitale, școli, drumuri. Și, fără nicio speranță de redresare, în fiecare iarnă ne-am gândi cum supraviețuim următorului sezon rece”, a declarant Dominic Fritz.

Pentru realizarea acestor patru proiecte majore, Primăria Timișoara va înființa tot atâtea firme care să le gestioneze și să atragă finanțarea necesară.

„Vom crea, în perioada imediat următoare, patru firme pentru fiecare dintre investițiile majore de care este nevoie. Niciuna dintre firme nu va avea angajați sau costuri, vor fi entități juridice care să ne permită să accesăm fonduri din PNRR — Colterm nu poate”, a mai spus primarul Timișoarei.

Momentan, autoritățile au în derulare proiectul de modernizare a rețelei de transport și distribuție a apei calde și căldurii. Așadar, continuă lucrările de înlocuire a țevilor din subteran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | Icoanele de Laz, bijuterii expuse la Muzeul Satului Bănățean

Expoziția  „ICOANE DIN TRANSILVANIA, ICONARUL FLORIN POENARIU – TEZAUR UMAN VIU” s-a deschis pentru public la Muzeul Satului Bănățean. În clădirea Corpului B, aflat...

Cele mai interesante variații ale jocului de poker din toată lumea

Pokerul, cu multiplele sale variații, este un joc apreciat în întreaga lume, fiecare cultură adaptându-l conform tradițiilor și preferințelor locale. De la vibrantele cazinouri...

Citește și :