,,Maestrul” care a lansat legendele folclorului bănățean a urcat la ceruri!

1470

Pentru noi, anul se încheie cu o tristeţe greu de exprimat în cuvinte…Nu de mult l-am sărbătorit, la 80 de ani  pe cel căruia mulţi îi spunem simplu: MAESTRE, omului care şi-a dedicat viaţa muzicii, folclorului, tradiţiilor, radioului. Profesorul, dirijorul şi muzicologul Gelu Stan, iar acum, aflăm că a părăsit această lume, azi noapte, în somn…

Muzica i-a fost alături de când se ştie, provenind dintr-o familie de muzicieni lugojeni. Unchiul său era Dimitrie Stan, reputat om de cultură de la care a învăţat foarte multe.

Clasele primare le-a urmat la Lugoj. În anul 1965 a absolvit Institutul Pedagogic de la Timișoara, iar în anul 1972 și-a definitivat studiile muzicale la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București.

Ansamblul profesionist “Banatul” l-a consacrat în viaţa folclorică. Timp de 20 de ani a dirijat profesioniştii bănăţeni şi nu numai. De cinci ori a obținut Locul I pe țară ca dirijor profesionist.

Din 1990 a realizat emisiuni la Radio Timişoara. În perioada 1990 – 2000 a coordonat Secția Muzicală.

A fost președinte de juriu în festivaluri folclorice din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj.

Pentru întreaga activitate în promovarea artei și culturii timișene, Consiliul Județean Timiș i-a acordat “Premiul Pro Cultura –Timisiensis”, în anul 2008.

sursa: radiotimisoara

LĂSAȚI UN MESAJ