Lustrația se aplică la Timișoara pentru cetățenii de onoare

117

La 27 de ani de la Revoluția din 1989 și la 26 de ani de la adoptarea Proclamaței de la Timișoara, în orașul de pe Bega se poate aplica Legea Lustrației. Însă regulile nu se vor răsfrânge asupra politicienilor, ci asupra personalităților care devin cetățeni de onoare ai orașului.

Potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de doi liberali și doi social-democrați, titlul de cetățean de onoare al Timișoarei nu va mai ajunge la persoane care au activat în structurile fostei Securități sau în cele de conducere în cadrul Partidului Comunist Român.

”Solicităm ca pentru conferirea acestei distincții importante, pe lângă criteriile menționate în actualul regulament adoptat prin HCL 258/2005, să se adauge ca cerințe obligatorii următoarele:

–        a fost lucrător al Securității din regimul comunist sau colaborator al acesteia, în sensul desfășurării de activități de poliție politică; în acest sens, persoana propusă pentru acordarea titlului trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere prin care declară acest fapt;

–        a deținut funcții de conducere la nivel local și/sau național în structurile de conducere ale PCR.

Această solicitare este în acord cu spiritul general al cetățenilor municipiului Timișoara – orașul unde a început Revoluția Română împotriva regimului securisto-comunist”, arată inițiatorii proiectului.

Cei 4 aleși locali care au întocmit propunerea sunt Lucian Căldăraru (PNL), Dan Idolu (PSD), Ioan Ieremia (PNL) și Lucian Taropa (PSD).

Decizia finală se va lua în viitorul plen al Consiliului Local Timișoara, care, cel mai probabil, va avea loc la finalul lunii septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ