Luni, zi decisivă în privinţa Brexitului. Care este reacţia Bruxelles-ului?

1479

Zi extrem de importantă luni, când legea privind Brexit este supusă la vot în Camera Lorzilor. Dacă va trece fără probleme, premierul britanic Theresa May ar putea activa marţi Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, declanşând astfel procesul de ieşire din Uniunea Europeană.

În caz contrar, o serie de evenimente – precum alegerile din Olanda şi împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma – ar putea amâna declanşarea Brexit până la finalul lunii viitoare.

Reamintim că legea ce îi permite premierului Theresa May să activeze Articolul 50 a trecut de Camera Comunelor cu 494 de voturi pentru şi 122 de voturi împotriva.

În context, liderii Uniunii Europene au explicat că sunt pregătiţi oricând pentru declanşarea Brexit. Mai mult, va dura doar 48 de ore până când liderii de la Bruxelles vor redacta scrisoarea oficială ce va consemna faptul că blocul comunitar a luat cunoştinţă de cererea de divorţ.

„Suntem pregătiţi pentru această procedură şi nu am niciun dubiu că totul va fi gata în cel mult două zile”, a precizat preşedintele UE, Donald Tusk, la o conferinţă de presă.

Cele 27 de state membre UE vor participa la un summit special, pe 6 aprilie, dacă scrisoarea de la Londra va veni săptămâna viitoare, după cum a anunţat cancelarul german, Angela Merkel. În caz contrar, întâlnirea la nivel înalt va fi organizată la începutul lunii mai.

LĂSAȚI UN MESAJ