Lumina Libertății, evenimentul care, timp de 3 zile, povestește trecutul, dar celebrează viitorul și speranța, la Timișoara

183

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană organizează în zilele de 21, 22 și 23 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Libertății, spectacolul Lumina Libertății.

Cu ajutorul comunității creative locale și al artiștilor din Timișoara, dar și din străinătate, care creează scene reprezentative pentru fiecare etapă istorică, vom (re)trăi 100 de ani de România, în trei zile.

Conceput ca un spectacol de arte performative, muzică, arte vizuale și instalații de lumină, dezvoltat pe structura arhitecturală a Pieței Libertății din Timișoara, Lumina Libertății spune povestea personajului principal, timișoreanul Luca, ce urmează să trăiască principalele momente care au definit Timișoara în cei 100 de ani de România.

Lumina Libertății este un eveniment care, deși povestește trecutul, celebrează viitorul, speranța și încrederea. Istoria noastră nu este definită de regi, războinici și lideri politici ale căror legende ne sunt reamintite prin poezii, imnuri și statui. Locuitorii orașului sunt cei care dețin cheile acestuia. Prin munca, curiozitatea și eforturile noastre, Timișoara a devenit ceea ce este în prezent. Strat după strat de construcții și reconstrucții, experimente și prăbușiri, încercări și greșeli. Cei care au definit adevărata personalitate a Timișoarei sunt oamenii obișnuiți, bărbații și femeile care predau, restaurează, construiesc și produc artă.

Scena acestui eveniment, Piața Libertății,  a trecut prin numeroase schimbări de-a lungul anilor, fiind încadrată de clădiri cu o vechime care depășește cei 100 de ani pe care îi sărbătorește România în 2018.

Povestea primei seri: Războiul Mondial ia sfârșit. Viitorul începe.

Suntem în anul 1918, în ziua în care se naște Luca, personajul principal al spectacolului. Primul Război Mondial tocmai a luat sfârșit, în Europa și în orașul nostru se instalează pacea. Îl vedem pe tânărul băiat la școala de muzică, este un geniu muzical. Studiază, repetă la vioară și își descoperă pasiunea pentru armonie și disonanță…

În cea de-a doua seară: Izbucnește un nou Război Mondial. Viitorul se termină.

Izbucnește Al Doilea Război Mondial, aproape imediat. Luca pleacă în război. Clădirile din Piața Libertății sunt distruse una câte una. Distrugere și întuneric.

 Se instaurează o nouă ordine mondială.

În piață intră rușii. Aceștia declară pacea și prosperitatea. Întreaga piață capătă încet o culoare roșie care se proiectează pe toate clădirile. O Lume Nouă.

Ultima seară și ultimul act:  Revoluție. Confuzie. (Re)construcție. Viitorul ne aparține.

Locuitorii Timișoarei se revoltă. Arborează drapelul unității românești. Aceștia schimbă culoarea pieții. Apare un sentiment de gol interior și o anumită confuzie. Se încearcă preluarea conducerii. Locuitorii Timișoarei îi resping.

Locuitorii încep (re)construcția. Se înhamă la un lung șir de activități pentru a construi un viitor. Clădirile revin la viață, încet, dar sigur. Cultura inspiră, oamenii dansează și lucrează.

Luca devine bunic. Își ține nepotul în brațe. Are speranțe mari.

Acest proiect este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale pe programul privind organizarea și desfășurarea manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și al Primului Război Mondial și de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.