14.6 C
Timișoara
marți 28 mai 2024

Lugojul azi: Administrația lugojeană, acuzată de imparțialitate în cazul licitației eșuate pentru Noul Spital

Deși anunțată din ianuarie 2023 și cu contractul semnat din luna martie a aceluiași an, construcția Noului Spital lugojean, proiect de 150 de milioane de euro, finanțat din PNRR, nu a a reușit până acum decât să bată pasul pe loc și să genereze foarte multe scandaluri.
Cea mai recentă situație neplăcută prin care este nevoită să treacă administrația lugojeană este cea legată de o contestație depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor de către una dintre firmele participante la licitația organizată în luna septembrie 2023.

La data de 19.02.2024, asocierea de firme căreia i-a fost respinsă oferta de către comisia de evaluare a depus un document prin care solicită instituției în cauză (CNSC) anularea rezultatului procedurii, a raportului procedurii de atribuire și a documentelor subsecvente acestora. Totodată, se solicită obligarea Primariei Lugoj, în calitate de autoritate contractantă, la reluarea procedurilor si reevaluarea ofertei, precum și înlocuirea membrilor comisiei de evaluare.

Motivele care au stat la baza contestației sunt multiple. Printre ele ar fi faptul că membrii comisiei de evaluare din cadrul Primăriei Lugoj au acționat contrar legii sau că managerul de proiect, Alexandru Claudiu Buciu, a „scurs” în spațiul public informații. Acesta este acuzat că a postat pe pagina sa de Facebook și a oferit presei date din dosarul de evaluare a ofertelor, la care, în mod normal și legal, nu ar fi avut acces. Aceste detalii au fost publicate înainte de a informa asocierea de firme despre decizia prin care i s-a respins oferta, fapt care ar fi prejudiciat imaginea firmelor asociate.

„Prin comunicatele de presă transmise de fostul primar (manager de proiect, domnul Claudiu Buciu, demis anterior de prefect, consilier al actualului primar) ori prin comunicările făcute de acesta pe pagina de Facebook cu mult anterior emiterii raportului procedurii (…) acesta a prejudiciat grav imaginea societății (…)”, s-a scris în contestație
Astfel, în baza dovezilor prezentate, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor admite contestația și, în baza Deciziei Nr.655/C5/498 din data de 15.03.2024, obligă Primăria Lugoj să ducă la îndeplinire toate măsurile dispuse în această decizie, care poate fi contestată de autoritatea contractantă.

Managerul de proiect, Claudiu Buciu, nu este de acord cu decizia Consiliului pentru Soluționarea Contestațiilor, declarând că va ataca această decizie la Curtea de Apel Timișoara:

„Așa cum știți, comisia de evaluare din cadrul Primăriei Lugoj a respins toate ofertele depuse pentru această licitație și, în lipsa de oferte conforme, a anulat procedura de licitare. Ambele procese-verbale pentru cele două operațiuni de care v-am spus sunt validate de Agenției Națională pentru Achiziții Publice. Ulterior deciziilor noastre, unul dintre ofertanți a contestat decizia finală de anulare la CNSC, un consiliu care nu le-a dat câștig de cauză, ci doar a dispus reevaluarea ofertei. Noi nu suntem de acord cu decizia consiliului și vom contesta această decizie la Curtea de Apel Timișoara, instanța competentă”, a declarat Claudiu Buciu unui blog lugojean.

Un prim pas în acest sens a fost făcut de primarul interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, care a cerut recent Consilului Local aprobarea angajării de către Primăria Lugoj a unui avocat care să îi reprezinte în acest cazul în instanță. Dacă primăria va avea câștig de cauză, va fi recunoscută decizia comisiei de evaluare și licitația va putea fi reluată.
Tot la acest subiect, al licitației pentru desemnarea constructorului pentru Noul Spital, au mai fost ridicate multe semne de întrebare. Unul dintre ele este legat de mărirea, exact la anunțarea reluării licitației, cu 7 milioane de euro a proiectului, care inițial valora 150 de milioane. Această sumă cerută de primarul interimar Bogdan Blidariu a fost aprobată recent de către Consiliul Local Lugoj. Majorarea, care va fi suportată integral de către bugetul local, este justificată ca fiind necesară „actualizării de deviz” pentru lucrările la Noul Spital.
La baza acestei justificări de mărire a valorii contractului, de la 150 de milioane de dolari la 157 de milioane de dolari, stă o documentație întocmită de proiectantul lucrării pentru Noul Spital. Întțmplător sau nu, reprezentantul oficial al acestei firme de proiectare este și arhitectul unui proiect al celei de-a doua firme participante la licitația pentru Noul Spital lugojean. Inițial, respectiva firmă nu s-a calificat în prima fază a licitației, deoarece a oferit un preț mai mare decât cel cerut de Primăria Lugoj. Cu această suplimentare financiară a proiectului de către Primăria Lugoj, în cazul reluării licitației, oferta firmei respective nu va mai avea probleme de a se încadra în suma cerută.

Cu toate că licitația inițială a lucrărilor pentru proiectului Noului Spital lugojean nu a fost finalizată, acest lucru fiind posibil doar în momentul soluționării definitive a contestațiilor, managerul de proiect, Claudiu Buciu, cu acordul primarului interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, a dispus totuși reluarea demersurilor pentru organizarea unei noi licitații.
Finanțarea proiectul pentru construirea unui Nou Spital la Lugoj face parte din PNRR și ar avea ca termen de finalizare anul 2007.

Augustin Bercean

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Alfred Simonis anunță o schimbare în Codul Penal pentru clanurile din Timișoara care își terorizează vecinii

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis (PSD), anunţă un amendament la Codul Penal, pentru clanurile din Timişoara şi din ţară care îşi terorizează...

(E) Sorin Grindeanu girează toți penalii puși pe liste de către PSD!

Zilele trecute Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu au luat la pas județele Caraș-Severin și Timiș. Premierul și ministrul transporturilor, deși nu candidează la 9...

Citește și :