Ludăi de sute de kilograme la „Dani ludaje”, în Kikinda. Foto

442
Astăzi este ultima zi a Zilelor dovleacului, eveniment aflat la cea de-a 32-a ediţie și desfășurat la Kikinda, localitatea din țara vecină, Serbia.
Timp de patru zile, sârbii şi românii la un loc, au sărbătorit cu plăcintă cu dovleac, pălincă de pere, cireşe sau gutui, dar şi cu dovleac copt în cuptor, fierbinte, și gustos, de-ți vine să te lingi pe degete.
Cu ocazia evenimentului, participanții au avut șansa de a vizita și muzeul naţional din localitate, unde există cel mai mare mamut de stepă, în greutate de 10 tone, dar şi alte obiecte folosite de bănăţeni de-a lungul timpului.
Pe scena festivalului de la Kikinda au urcat în cele patru zile de sărbătoare mai mulți artiști, între care Neda Ukraden, Grupa Kum Divlji Kesten, Kiki Lesandric & Piloti, Dejan Petrovic & Big Band, Mariana Tadic, Zorica Brunclik & Kremis, iar astăzi, în ultima zi a manifestărilor sunt așteptați The Guest ROOM şi Van Gog.
Nu au lipsit tarabele cu cele mai bune şi speciale vinuri sâbeşti, cu ceramică, împletituri, plăcinte cu dovleac, nucă, mac sau bere pentru toată lumea. Însă atracţia cea mai mare a fost identificarea celui mai lung sau a celui mai greu dovleac. Dacă în urmă cu câţiva ani cel mai greu dovleac cântarea peste 500 de kilograme, de la an la an, greutatea acestor legume a mai scăzut. Anul acesta, cel mai greu dovleac a avut 280 de kilograme, iar cel mai lung aproape 3 metri.
Zilele Ludăii sau ale Dovleacului reprezintă pentru sârbi legătura dintre trecut şi prezent. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ