Lucrări sistate pe strada Emanoil Ungureanu din Timișoara!

216

Transformarea străzii Ungureanu în pietonală, pericol pentru clădirile istorice. Lucrările de transformare a străzii Emanoil Ungureanu în alee pitonală au fost sistate, marți, de experții Direcției pentru Cultură Timiș.

Specialiștii au surprins muncitorii de la SDM cum acopereau aerisirile clădirilor vechi de secole, ceea ce le poate afecta. Angajații SDM, la ordinul Primăriei Timișoara, au început să spargă strada Ungureanu și să toarne noul strat de asfalt. Însă, pentru a realiza o pietonală de la o clădire la alta, au început să acopere gurile de aerisire a subsolurilor caselor istorice, lucru nepermis de legea monumentelor.

”Lucările au fost oprite pentru că nu existau detalii de racordare la clădire și de racordare la gurile de aerisire a clădrilor. Mai exact, au început să închidă cu elemente de BCA aerisirile clădirilor, un lucru care nu se poate face, pentru că aceea e ventilația subsolurilor. Pe acest considerent, pentru că nu aveau detalii în proiect, le-am cerut detalii de proiectare cu păstrarea acelor aeisiri absolut necesare”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcției pentru Cultură Timiș.

Ceea ce au făcut munictorii SDM, cu sau fără consimțământul unui diriginte de șantier, poate afecta structura de rezistență a caselor istorice din centrul vechi. ”Ventilația subsolurrilor trebuie făcută pentru că este o zonă cu umiditate destul de mare și fără ventilație desigur apar fenomeme de condes, de igrasie”, a mai precizat Predescu.

Acum, proiectul trebuie refăcut. Până atunci, pe Ungureanu nu mai are voie să intervină nimeni. Asfaltarea străzii face parte din planul autorităților locale de a transforma în pietonale mai multe artere, cum ar fi Grigorescu și Lazăr.

LĂSAȚI UN MESAJ