Localurile interioare din Timișoara pot funcționa la 30% din capacitate

60
Restaurantele, cafenelele, barurile și cluburile din interiorul clădirilor din Timișoara funcționează la 30% din capacitate. Măsura vine după ce autoritățile centrale și cee județene au acceptat să permită deschiderea localurilor în funcție de rata de infectare. Astfel, în localitățile unde rata este cuprinsă între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, patronii pot primi clienți însă nu vor putea folosi 70% din spațiu. Rata de infectare în Timișoara este de 2,25. Cea mai gravă situație este la Foeni, unde rata a ajuns la 6,88.
”Au fost stabilite măsuri la nivelul unităților administrative-teritoriale în funcție de rata de infectare, adică mai mică de 1,5 /1000 locuitori, între 1,5 și 3/1000 de locuitori și peste 3/1000 de locuitori”, aflăm de la autorități. Iată hotărârea integrală: Art. 1. (1) Pe întreg teritoriul județului Timiș se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 50 m de intrarea în perimetrul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri.
Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. (2) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise prevăzute la alin 1. afișarea la loc vizibil a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații. (3) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice deschise, pe o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
Art.2. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel: – fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrative teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, – fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2, Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară astfel: – fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, – fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrative teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. (3) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin. 1 și alin.2 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective. (4) Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor.
Art.3. Activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului astfel: – până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, – până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2, Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
Art. 4. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane. Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.
Art. 5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din în unitățile administrativ teritorială este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
Art. 6. În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentere) târguri și oboare.
Art. 7. Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.
Unitățile administrativ teritoriale cu rata de infectare este peste 1,5 la mia de locuitori sunt: Timișoara – 2,25, Buziaș – 2,86, Făget – 1,58, Sânnicolau Mare -2,41, Brestovăț 1,50, Coșteiu- 2,06, Găvojdia – 1,74, Ghiroda 2,53, Iecea Mare – 2,58, Jamu Mare – 1,66, Moșnița Nouă – 2,56, Nițchidorf – 1,85, Pișchia – 2,18, Remetea Mare – 1,83, Sânandrei – 1,99, Saravale – 2,34, Secaș – 2,87, Variaș – 1,83. Unitățile administrativ teritoriale cu rata de infectare este peste 3 la mia de locuitori sunt: Dudeștii Noi – 4,37, Dumbrăvița 3,27, Foeni – 6,88,Giroc – 3,29, Jebel – 4,89, Pesac – 3,82. Obs. Pentru unitățile administrativ-teritoriale Belinț, Dudeștii Vechi, Ghizela, Șag, Teremia Mare, Valcani – măsurile sunt aplicabile până la 21 octombrie 2020, dată la care se împlinește termenul de 14 zile de la adoptarea hotărârii CJSU în baza căreia s-au luat restricțiile pe aceste UAT-uri.
În acestea UAT—uri a scăzut rata de infectare sub 1,5/1000 locuitori. La Cenei măsurile sunt aplicabile până la data de 26 octombrie, data la care se împlinește termenul de 14 zile de la adoptarea hotărârii CJSU în baza căreia s-au luat restricțiile pe aceste UAT-uri. Prevederile prezentei Hotărâri devin obligatorii începând cu data de 16 octombrie 2020. A fost analizată situația unităților administrativ teritoriale cu rata de infectare peste 3/1000 de locuitori și, conform analizei făcute de Direcția de Sănătate Publică Timiș, în momentul de față nu se impune carantinarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.