Local din Timișoara, amendat pentru că nu a plătit drepturile de autor

48
O societate comercială din Timișoara a fost amendată cu 10.000 de lei pentru muzica difuzată. Localul nu achitase dreturile de autor, deși fusese somată să o facă. Controlul la societatea comercială a fost făcut de polițiștii locali în colaborare cu reprezentanți ai Uniunii Producătorilor de Fonograme din România.
”În urma verificărilor efectuate zilele trecute, s-a constatat și un caz al unei firme care nu a respectat somațiile aplicate și nu s-au obținut licențele neexclusive pentru utilizarea muzicii în incinta localului. Este vorba despre societatea Lau-Tim Caffe din Piața Traian, care nu s-a conformat, motiv pentru care pe numele firmei a fost încheiat proces-verbal de constatare a contravenției în valoare de 10.000 lei. De altfel, de-a lungul timpului, societatea respectivă a mai fost sancționată de polițiștii locali și pentru alte nereguli pe linie comercială”, a transmis Poliția Locală.
Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau științifice, precum și asupra altor opere de creație intelectuală este recunoscut și garantat în condițiile Legii 8/1996 actualizată. Potrivit acesteia: ”constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor”.
Încălcarea drepturilor recunoscute și protejate prin prezenta lege atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală, după caz, potrivit legii. Astfel, potrivit actului normativ menționat, comunicarea publică, fără autorizarea sau consimțământul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe, se sancționează cu amendă de la 6.000 la 60.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ