Listele electorale, neactualizate înainte de alegeri. AEP descoperă încă persoane decedate cu drept de vot

1066

Problema actualizării listelor electorale pare să nu se rezolve cu nici două săptămâni înainte de alegerile locale. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut recent controale în primării şi a descoperit că pe liste încă figurează persoane decedate sau fără drept de vot.

Inspectorii au descoperit nereguli la primăriile Bogda, Fibiş, Giroc, Giera, Checea, Cărpiniş, Fibiş, Săcălaz, Bucovăţ, Racoviţa şi Variaş. Aici au fost găsiţi înscrişi în listele de alegători oameni decedaţi, deşi legea impune ca “radierile din Registrul electoral a tuturor persoanelor pentru care au fost întocmite acte de deces în registrele de stare civilă sau pentru care au fost primite comunicări, să se efectueze în termen de 24 de ore de la luarea la cunoştinţă a motivului de radiere”.

Controale au avut loc şi la Primăria Timişoara. Aici au fost descoperit 18 cazuri de persoane care apar pe listele electorale deşi unele sunt decedate sau şi-au pierdut dreptul la vot în urma unor condamnări.

Potrivit informaţiilor transmise de AEP, „18 decedaţi au fost radiaţi în afara termenului de  24 ore, iar 11 decedaţi erau neradiaţi la data controlului.”

Iar problemele nu se opresc aici! AEP a descoperit că în comuna Traian Vuia oamenilor nu li se pot oferi condiţii optime pentru a-şi exprima dreptul constitutional. Primarului de aici i s-a pus în vedere să confecţioneze de urgenţă 5 urne fixe şi 5 mobile pentru ca alegătorii să poată vota. Aceeaşi cerinţă i s-a impus şi primarului din Secaş, iar la Timişoara mai trebuie create 230 de cabine de vot.

LĂSAȚI UN MESAJ