Lista scurtă a oraşelor candidate să devină Capitală Europeană a Culturii, contestată!

82

Scandal! Lista scurtă a oraşelor candidate să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021 – pe care se regăseşte Timişoara – este contestată de alte cinci oraşe, care doresc reluarea procedurii!

Selecţia nu convine reprezentanţilor oraşelor Craiova, Braşov, Iaşi, Brăila şi Târgu Mureş. Aceştia cer revocarea a doi membri ai juriului, pentru conflict de interese! Tunurile sunt puse în principal pe Bucureşti şi Baia Mare.

Contestaţia legată de această selecţie pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii va merge la Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European şi numeroşi alţi oficiali europeni. De asemenea, sesizarea ar urma să ajungă pe masa de lucru a premierului Dacian Cioloş şi a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.

„…prezența Ralucăi Velisar și Valentinei Iancu în juriul de experți a afectat substanțial rezultatele anunțate vineri, 11 decembrie. Ambele sunt angajate sau colaborează în cadrul unor instituții din capitală, intens menționate în dosarul de candidatură cu titlul de parteneri de proiect pentru diferitele programe și strategii culturale subsumate proiectului București 2021, una dintre ele excelând în postări admirative pe Facebook la adresa, surpriză, municipiilor București, Cluj-Napoca, Timișoara. Prezența celor două doamne în acest corp deliberativ și decizional încalcă principiile independenței de decizie”, scrie www.bucurestiivechisinoi.ro.

„Cele 14 oraşe candidate (Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş) au fost evaluate de către un juriu de experţi independenţi (zece experţi europeni şi doi experţi naţionali), pe baza dosarelor de candidatură şi a audierilor”, a precizat Ministerul Culturii.

Raportul juriului pentru Capitală Europeană a Culturii, care cuprinde o evaluare generală a tuturor candidaturilor, lista restrânsă a oraşelor candidate care urmează a fi evaluate mai departe, precum şi recomandările pentru oraşele respective va fi publicat în data de 22 ianuarie 2016.

După transmiterea candidaturilor revizuite de către oraşele preselecţionate şi vizitarea acestora de către experţi din juriu, în luna septembrie 2016, va avea loc reuniunea de selecţie finală pentru Capitală Europeană a Culturii, încheie cei de la Ministerul Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ