Lipsă acută de personal în Spitalul Județean din Timișoara! Motivul? Salariile mici și plecările în străinătate

374

În ceea ce privește personalul spitalului, semnarea bugetului a avut loc foarte târziu, în luna august a acestui an. Astfel încât, procedurile legale de angajare au fost demarate abia în luna septembrie.

”Având în vedere faptul că am lucrat cu un personal la limita inferioară a posibilității și în unele sectoare, chiar sub această limită, am reușit să scoatem la concurs și să organizăm concursuri, pentru peste 400 de posturi. Din păcate, până acum, au fost ocupate doar 200 de posturi. Acest fenomen are loc din două motive. Primul este din cauza faptului că nu întotdeauna, pentru toate posturile scoase la concurs, am avut solicitări de angajare. Dacă am scos 20 de posturi de asistente, s-au prezentat doar 10. Chiar dacă toate cele 10 au luat concursul, gradul de deficiență pentru ocuparea postului era de 50%”, declară Marius Craina, managerul spitalului.

O altă problemă cu care se luptă conducerea sptalului este faptul că după angajare, foarte mulți angajați renunță într-o perioadă scurtă la postul ocupat. Astfel că aproape zilnic se semnează câte o demisie. Concursul de ocupare al posturilor se află momentan la o eficiență de 50%. Acest aspect reprezintă o problemă majoră pentru anvergura Spitalului Județean. Au fost scoase la concurs posturi pentru medici, asistente, infirmiere, responsabili cu curățenia, liftieri, brancardieri. Deficiențele îngrijorătoare de personal se remarcă în special în ceea ce privește numărul mic al infirmierelor, responsabilii cu curățenia, liftierii și brancardierii. Conducerea spitalului se declară depășită de situație.

”Nu știm ce să mai facem și cum să promovăm posturile pe care le avem”, spune Marius Craina.

Motivele deficitului de personal rămân aceleași cu care țara noastră se confruntă de o vreme bună. Salariile deloc atractive sau stimulatorii, precum și decizia medicilor, a asistentelor de pleca în străinătate. Lipsa personalului însă nu se observă doar la personalul calificat, ci și la ceilalți angajați. Astfel că spitalul trece printr-o criză acută de personal. Deciziile medicilor de a pleca peste hotare să lucreze sunt tot mai numeroase.

LĂSAȚI UN MESAJ