Linxy și prietenii săi luptă cu banda lui Kit-Bandit pentru salvarea Marelui Parc, într-un film de animație românesc

183

Într-o piață a filmelor pentru copii, care este dominată de studiourile de specialitate americane și cele din extremul asiatic ce au la dispoziție fonduri nelimitate, apar ca o steluță strălucitoare și filme autohtone. Cu bani puțini, dar compensat de multă muncă și imaginație a apărut un minunat film de animație. O echipă sudată de tineri au crezut că se poate face și la noi film de calitate pentru cei mici. Folosind cele mai noi tehnologii, un scenariu interesant și simț artistic, a rezultat ceva de aplaudat. Sau de stat cu gura căscată în fața ecranului.

Studioul Aldmagic Film din Baia Mare a lansat scurtmetrajul de animație Linxy , finanțat de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) cu 400.00 lei. Regia este semnată de Laura Tamas și Andrei Ștefan Haiduc. Poate cineva de la forurile cu mulți bani are copii mici ce vor să vadă un film de animație românesc frumos. Poate se vor debloca fonduri și pentru producția românescă de film.

Redeschiderea unei vechi mine de aur din Munții Carpați duce la poluarea apelor rezervației Marele Parc. Câteva animale, conduse de Linxy, protagonistul acțiunii, pornesc într-o expediție spre Peștera Liliecilor pentru a dobândi „smaraldul vieții”, cu ajutorul căruia apele Marelui Parc pot fi curațate și care se afla în posesia Șamanului. Expediția se dovedește a fi o aventură fascinantă în care răbdarea, rezistența și curajul lui Linxy și al prietenilor săi sunt puse la încercare de grupul „baieților răi” condus de linxul Kit-Bandit.

„Cu acest film am demonstrat că se poate face animație 3D în România. Sunt scene comparabile cu cele de la Pixar. L-am făcut în doi ani jumăte, perioada în care au apărut motoare noi de randare (asa se explica diferențele mari între scene). Animațiile au fost făcute în două studiouri mocap”, a declarat regizorul Andrei.

Foarte important de menționat întreaga echipă de artiști. Echipa care a participat la realizare filmului de animatie Linxy:
Animation Department
Paula Bibire – animator
Stefan Buzea – animator
Giuliano Draguleanu – layout artist
Valer Igna – animator
Dmytro Kovalchuk – animator
Kyrylo Krysko – layout artist
Anton Tytov – layout artist
Art Department
Mirel Caita – graphic designer
Razvan Ciobanu – graphic designer
Barbu Craciun – storyboard artist
Valer Igna – graphic designer
Hussein Magdi – graphic designer
Marius Muresan – graphic designer
Cristina Sereghi – graphic designer
Lorin Todica – graphic designer
Anton Tytov – graphic designer
Visual Effects
Cristian Balanean – visual effects artist
Kyrylo Krysko – visual effects

Noul film de animație românesc a fost difuzat în sălile de cinema din Baia Mare. „In primele două săptămâni am avut peste 6000 de spectatori – la 3 proiecții/ zi între orele 9.00-12.00 (fără sâmbătă și duminică)”, a precizat Laura Tamas.

De asemenea, cei doi regizori au proiectat animația la Teatrul de papuși și la Casa Tineretului din Baia Mare.

Date și imagini preluate de la proanimatie.ro

LĂSAȚI UN MESAJ