17.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Liberalii locali au omagiat o statuie! Nu prea se știe pe cine…

Acum cateva zile a pornit în neantul internetului o învitație la un moment de aducere aminte. Partidul Național Liberal a hotarât să marcheze împlinira a 142 de ani de existență a formațiunii politice. Un fapt de laudă dacă se ține cont că este cel mai vechi partid politic din România în care au activat de-a lungul deceniilor mari figuri de oameni de stat.

monument ion ic bratianu (3)

În învităție toți doritorii erau chemați la statuia (bustul) lui I.C.Brătianu. Dar aici începe tărășenia. Marele om de stat I.C. Brătianu nu are nici un monument în Timișora cu toate că ar merita din plin. Un grup de entuziaști ai politicii au pregătit cateva flori pentru acest moment deosebit. Dar unde să meargă? Dăi și caută pe harți mai vechi și mai noi. Nimic. Dai și caută pe internet. Iar nimic. Cei drept cei de la Goooogle își cam dădeau cu presupusul că poate e vorba de monumentul lui Ion (Ionel) I.C. Brătianu din parcul Civic. Peste poate! Invitația era, cât se poate de clară. Mai era și întărită verbal de câțiva lideri ai partidului de la noi din urbe dar și de aiurea. Deci oameni cunoscători, nu simpli băgători de seamă. Toată lumea te chema la bustul lui I.C. Brătianu.

Să lămurim cât de cât lucrurile. Cei din stirpea boierilor munteni ai Brătienilor au dat multe generații de politicieni și oameni de cultură de primă mână ce au lăsat urme adânci acolo unde s-au implicat.

Această adevărată dinastie neîncoronată a României a dat în multiple rânduri numeroși prim miniștri ai țării. Au ocupat funcții ministeriale de cele mai importante ca portofoliul de Interne, Externe, Armată. Au fost doi membri ai Academiei Române din rândurile lor. Oameni de cultura ca Ion Pillat sau marele istoric Gheorghe Brătianu erau din acestă familie.
A existat un Ion Constantin Brătianu ( 1821-1891) cunoscut în istoriografie ca I.C. Brătianu. Iar un altul din altă generație (fiul primului) numit Ion (Ionel) I.C. Brătianu (cunoscut și ca Ionel Brătianu, 1864-1927). Amândoi au fost prim miniștri, amândoi au făcut strălucite studii de inginerie la Paris. Dar… nu sunt aceiași persoană cum își închipuie urmași lor de azi. Acesta din urmă ca șef al delegației române la negocierile de pace de la Paris de după primul război mondial a jucat un rol în unirea Banatului la vechiul Regat.

Deci Ion I.C. Brătianu are un monument în parcul din centrul orașului. Are și numele scris destul de clar, are și un citat pe soclul din beton.

Dar e mai simplu să vorbești decât să gândești. Cât despre cunoștiințele de școală generală nici nu poate fi vorba. Regretabil e că unii se și încrânceneză în neștința lor fiind foarte vocali.
Totuși e bine că grupul de admiratori au ajuns cu o zi întârziere să ducă florile ministrului cu nume buclucaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cele mai interesante variații ale jocului de poker din toată lumea

Pokerul, cu multiplele sale variații, este un joc apreciat în întreaga lume, fiecare cultură adaptându-l conform tradițiilor și preferințelor locale. De la vibrantele cazinouri...

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

Iepurașul de Paște este personajul principal al acestei perioade și, evident, a ajuns și în Iulius Town Timișoara. Astfel, toți vizitatorii sunt invitați...

Citește și :