Liber la plimbări prin Parcul Botanic. Cinci kilometri de alei au fost reabilitate

213

Timişorenii se pot plimba, de acum înainte, în condiţii decente prin Parcul Botanic. Asta pentru că lucrările de refacere a aleilor au fost finalizate. Proiectul major de modernizare a parcului şi de transformare a sa într-o veritabilă grădină botanică… aşteaptă.

Potrivit autorităţilor locale, prin programul de reparaţii al drumurilor, s-au modernizat 5 kilometri de alei din parc. Urmează instalarea sistemului de iluminat.

„Era o ruşine cum arătau aleile Parcului Botanic din Timişoara. Dorim şi o reabilitare complexă. Ne putem plimba acum acolo fără probleme. Vom realiza şi un sistem de iluminat pentru Parcul Botanic. Acolo nu s-a făcut aşa ceva niciodată, din motive pe care nu le pot înţelege. Vom folosi stâlpi de iluminat cu celule fotovoltaice. Am dat dispoziţie să se facă achiziţiile”, spune primarul Timişoarei.

Pentru transformarea parcului în grădină botanică, autorităţile au întocmit un proiect încă din 2008. Acesta aşteaptă în sertare finanţare. Conducerea Primăriei Timişoara speră să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea întregului parc. Pentru asta este nevoie de 12 milioane de lei, bani de care bugetul local nu dispune.

Viitoare grădină botanică ar urma să cuprindă multe zone cu vegetaţie specifică fiecărui continent. De asemenea, se vor aduce specii noi de plante, mai ales că din cele 1.000 câte erau cândva aici au mai rămas 200. Totodată, obiectivele istorice de care dispune acest parc ar urma să fie puse în valoare în momentul în care parcul va fi reabilitat. Pe lângă bucata de zid din fostul Bastion, pe sub parc mai trece şi un tunel care datează din aceeaşi perioadă şi care face legătura cu bucata de Bastion din Piaţa 700.

LĂSAȚI UN MESAJ