Lansare de carte în avion

257

Xanax, cel mai citit roman românesc al momentului, ajuns deja la al treilea tiraj la doar trei luni de la apariție, a fost lansat, în premieră, la 11.000 de metri altitudine, la bordul unei curse charter între București și Tunisia (Hammamet), în prezența unui grup de jurnaliști, a mai multor reprezentanți ai unor agenții de turism și a câtorva zeci de turiști. Romanul, semnat de jurnalistul Liviu Iancu, are ca pretext teama de zbor a autorului, dar vorbește, printre altele, de corupția politică și instituțională din România ultimelor decenii, despre ipocrizia personajelor cheie ale vieții publice, fie sunt oameni de afaceri, miniștri sau personalități culturale.

La o oră de la decolarea cursei charter operate de agenția Christian Tour în parteneriat cu compania Blue Air, pasagerii au fost surprinși de anunțul comandantului aeronavei, Adina Stolojan, care a spus  este pentru prima dată în istoria aviației românești și, poate, mondiale, când o carte este lansată într-un avion în zbor. Pentru pe pământ i s-a părut prea puțin, jurnalistul Liviu Iancu a decis lanseze această carte și deasupra norilor, a adăugat comandantul.

Romanul Xanax a surprins încă de la apariția sa, la jumătatea lunii februarie, la Editura Trei, când primul tiraj de 1.500 de exemplare s-a epuizat în doar patru zile. Cel de-al doilea tiraj, dublu față de primul, s-a vândut și el în următoarea lună și jumătate, în piață aflându-se acum cel de-al treilea tiraj, tot de 3.000 de exemplare.

„Am făcut această lansare în avion pentru mi-a fost tot timpul teamă lumea va pleca de la lansările mele. Acum, dacă cineva vrea plece, poate părăsească «sala» și nu supăr”, a glumit Liviu Iancu, jurnalist la Profit.ro, în debutul discursului său de lansare. El a recunoscut toți colegii din presă cu care a călătorit de-a lungul ultimilor 20 de ani știu se teme de avion și pentru a putea călători, trebuie apeleze la Xanax, iar acesta este unul dintre motivele pentru care și-a numit astfel romanul de debut. 

„Am tot felul de frici când urc în avion, tem de numele pilotului, de turbulențe și de multe altele, iar acum, când am aflat că pilotul este o doamnă, m-am temut foarte tare nu se uite în oglindă și nu-și dea cu ruj în timp ce «conduce». Când am urcat în avion i-am lăsat cartea cu dedicație, în care am rugat-o nu facă parcare laterală cu spatele pentru , deși am mare încredere în femei, la partea asta cu parcarea mi-e încă teamă, a continuat el glumească.

Filmarea ineditului eveniment poate fi văzută mai jos

 

LĂSAȚI UN MESAJ