Lăcomia care va ucide în curând totul

1270

Știrea a înconjurat deja planeta de la un capăt la celălalt al ei. După câteva decenii de investigații, răvășitoare prin riscurile și minuțiozitatea pe care le-a impus o asemenea întreprindere, o echipă de jurnaliști germani (presa, iată, bună în ochii multora, rea… după opinia altora, nici ei puțini, în vremea din urmă, din pacăte!) scoate la iveală date șocante despre…  cum să furi o lume întreagă!

Dosarul se numește „Panama Papers” și el relevă detalii incredibile despre cum numeroși bogați ai lumii și vreo 12 șefi de state și guverne au ascuns în paradisuri fiscale sute de miliarde de euro! Sume câștigate pe te miri unde pe această planetă de proprietari de corporații, de proprietarii invizibili ai unor bănci faimoase și de unii lideri politici influenți de pe mai toate continentele planetei. Așa cum nota colegul meu Viorel Dogaru într-un articol publicat în Banatul azi, printre numele vehiculate în prima fază în acest dosar care se anunță mai fierbinte decât Vezuviul,  se află 12 șefi de stat, 140 de politicieni și funcționari publici din întreaga lume.

„Se vorbește despre 33 de persoane și companii de pe lista neagră a guvernului SUA.
De peste 500 de bănci, filiale și sucursale, care au creat mai mult de 15.000 de companii offshore. Se vorbește despre tranzacții secrete de două miliarde de dolari prin intermediul băncilor și companiilor din umbră orchestrate de către asociații președintelui rus, Vladimir Putin. Se vorbește despre președintele Ucrainei, premierul Islandei, președintele Argentinei, regele Arabiei Saudite, premierul Pakistanului sau fostul premier irakian Ayad Allawi.
Este vorba și despre starul argentinian Lionel Messi sau de Michel Platini, fostul președinte al UEFA.”

Am citat din textul amintit mai sus și, mărturisesc că, deși destui jurnaliști reputați și curajoși până la pragul în care moartea începe să le dea târcoale au tot publicat în ultimii ani articole pe această temă, proporțiile acestui furt din avuția lumii întregi depășesc orice imaginație. Corporații cu venituri cât PIB-ul a treisferturi din toate țările lumii dosesc veniturile realizate în respectivele țări în faimoasele Off-Shoruri din cele mai exotice locuri de pe pământ, (Panama, o țară săracă, de altfel, este doar unul dintre aceste locuri!) uitând să plătească taxele și impozitele datorate statelor unde câștigă aceste sume fabuloase. Dinspre șefii de state din țări precum Rusia, Ucraina ori Arabia Saudită nici nu poți avea cine știe ce așteptări la capitolul integritate morală și etică, dar ce te faci când pe lista ” hoției secolului” încep să apară și nume de politicieni din țări occidentale cu pretenții de „democrații consolidate”.

Să ne amintim și de recentul scandal provocat de falsificarea sistemului de poluare al motoarelor produse de Volskwagen  până mai ieri cel mai bogat constructor de automobile la nivel mondial), dar și de fraudele de un cinism revoltător ale marilor bănci care au dus în 2008 la marea criza financiară globală si parcă înțelegem la ce asistăm de la o vreme încoace. Anume, la prăbușirea sistemică și tot mai vizibilă nu neapărat a capitalismului de tip neoliberal, lipsit de câteva decenii si până azi de aproape orice fel de reguli de bun-simț, ci, infinit mai grav, la expierea întregului sistem de valori ale lumii vechi, de tip, burghez. O epocă ce a dus, între altele, la fericita prăbușire a comunismului, dar care, prin corifeii săi de azi, are toate șansele să ducă la prăbușirea lumii în sine.

La mijloc e vorba de lăcomia care va ucide, încet dar sigur, aproape totul în jurul nostru! Când se va întâmpla asta, e doar o chestiune de timp, vorba unui filosof contemporan care întâmplător nu are nicio legătură cu stânga și, în general, cu vreo ideologie anume.

1 COMENTARIU

  1. Da , problema este aca aceste date au iesit la iveala dupa ce au fost trimise unui ziar GERMAN de catre un anume individ .. NU AU FOST SCOASE LA IVEALA DE O ECHIPA DE JURNALISTI GERMANI .. INFORMATI-VA inaintr sa scrieti ceva !!! Altfel sunteti susceptibil de manipulare !

LĂSAȚI UN MESAJ