1.2 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

La Timișoara, universitățile membre ale alianței E³UDRES² pun bazele universității europene a viitorului

Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 4 – 6 martie 2024, Adunarea Generală E³UDRES² , alianța celor 9 universități europene care promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediului rural din jurul acestora, pentru transformarea lor în regiuni inteligente și durabile: St. Pölten University of Applied Sciences, Austria, Instituto Politécnico de Setúbal, Portugalia, Universitatea Politehnica Timișoara, România, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Ungaria, UC Leuven Limburg, Belgia, Vidzeme University of Applied Sciences, Letonia, Saxion University of Applied Sciences, Olanda, Fulda University of Applied Sciences, Germania și JAMK University of Applied Sciences, Finlanda.

Proiectul, finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, se află în etapa a doua de dezvoltare, având acronimul E³UDRES² 2.0. După ce, în prima etapă, și-a atins cu succes toate obiectivele, acum se dorește extinderea proiectului, având în centru viziunea universității viitorului ca motor pentru dezvoltarea unor regiuni europene inteligente și sustenabile, concomitent cu promovarea unei noi culturi universitare, mai ancorată în realitățile regionale și în oferirea de soluții pentru societate.
 
Așa cum sublinia, în deschiderea evenimentului de la Timișoara, Hannes Raffaseder, inițiator și coordonator al E³UDRES², „acum, la Adunarea Generală E³UDRES², îmi face o deosebită plăcere să văd cum această comunitate crește, oameni din cele 9 universități din toate colțurile Europei. Avem o oportunitate reală de a deveni un factor cheie în definirea viitorului învățământului superior, un sistem perfect adaptat pentru viitor, care poate face față tuturor provocărilor și crizelor din economie și din societate, dar și a celor legate de mediu. Trebuie să venim cu soluții și pentru asta suntem aici, să stabilim un plan și un calendar al acțiunilor următoare.
Tot acum vrem să punem la punct și detaliile pentru rutele comune de studiu, la nivel de licență, masterat și doctorat, să stabilim un program de micro-credențiale, să înființăm câteva centre de excelență în domeniile comune de interes.”
 
Tot în deschiderea Adunării Generale de la Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, declara: „E prima întâlnire în acest an. Pentru că suntem la începutul E³UDRES² 2.0, scopul e să vedem cum vom porni proiectul și cred că e bine, pentru că sunt multe lucruri noi care vin pentru învățământul superior. E necesară o abordare diferită, nu doar pe zona de educație, ci și pe zona de cercetare. Pe viitor, vom avea programe comune de studii în domenii de înaltă tehnologie, mobilitatea cadrelor didactice și a studenților, rute curriculare prin care studenții pot studia în universitățile partenere.”
 
Reuniunea E³UDRES² de la Timișoara s-a concentrat pe câteva subiecte majore, legate de promovarea inovării în regiunile deservite de universitățile partenere, crearea universității viitorului, crearea în comun a unui campus multi-universitar european.
 
Pentru punerea în practică a acestor deziderate au fost create mai multe focus-grupuri de discuții pe teme specifice, cu scopul de a sprijini și clarifica activititățile și pașii următori ai proiectului: Digitalizare; Talent Funnel; Mobilitate; Eticheta E³UDRES²; Implicarea studenților; Strategia comună de cercetare; Asigurarea calității E³UDRES² 2.0; Strategia de comunicare.
 
Unele dintre marile câștiguri ale E³UDRES², deosebit de apreciate, atât de cadrele didactice, cât mai ales de studenți, au fost laboratoarele i-Living-Labs. Noul format al proiectului face ca vocea studenților să fie și mai bine auzită. Consiliul Reprezentanților Studenților E³UDRES² inițiat încă din primul proiect este principalul organism de reprezentare a studenților în cadrul Alianței E³UDRES². Este compus din studenți din toate instituțiile partenere și reprezintă interesele studenților din toate universitățile E³UDRES².
 
Munca intensă și dezbaterile desfășurate în focus-grupuri au fost completate și cu momente de relaxare în cadrul cărora oaspeții din universitățile partenere au vizitat Timișoara și campusul UPT, făcând astfel cunoștință cu istoria celei mai vechi instituții de învățământ superior din zona de vest a țării, dar și cu situația actuală, în care Politehnica este bine ancorată în nevoile locale, atât în plan economic, prin buna relație de colaborare cu marile companii din zonă, cât și în plan sportiv, prin baza materială de care dispune, sau în plan cultural, dovadă stând evenimentele și proiectele derulate în anul capitalei culturale europene.

Alte subiecte :

Citește și :