“La Două Bufnițe” Timișoara: Programul manifestărilor culturale, în această săptămână

142

Editura Humanitas și organizatorii Festivalului Internațional Clara Haskil vor lansa cea mai cunoscută biografie a Clarei Haskil, luni, 27 noiembrie, la ora 19.00, „La Două Bufnițe” din Piața Uniirii din Timișoara.

La eveniment sunt invitați Alina Azario, pianistă și director artistic al Festivalului Clara Haskil (via Skype) și Alexandru Oravițan, critic literar. Discuția va fi urmată de un microrecital de pian susținut de Lucas Kohl, elev la Colegiul “Ion Vidu” din Timișoara și câștigător al locului I la Olimpiada Națională de Pian în 2017

De asemenea, marți, 28 noiembrie, de la la ora 18, Asociația Documentor sărbătorește 10 ani de existență, prilej potrivit pentru a oferi iubitorilor de film documentar un pișcot, o grisină, un citro sau o cafă, un “work in progress”, un film documentar sloven, unul croat și o întâlnire cu Kostas Spiropoulos (Storydoc – Grecia), regizorul croat Nebojsa Slipecevic și regizorul și producătorul Florin Iepan. Eveniment organizat de Asociația Documentor cu sprijinul Primăriei Timișoara, Consiliului Local și Consiliului Județean Timiș.

Miercuri, 29 noiembrie 2017, de la ora 18.00, Ioana Baetica Morpugo lansează la Timișoara cel mai recent roman al său, ”Schije” – prima parte a trilogiei H, apărut la Editura Polirom în 2017. Alături de autoare, vor prezenta Ana Maria Pușcașu și Mircea Dragu.

Despre carte
Rănit într-o ambuscadă, Toma părăseşte Baza de Operaţiuni Speciale FOB Tagab-Kutschbach, Afganistan, unde a fost detaşat alături de Forţele Speciale din 2009, şi se întoarce în Celei, satul de baştină. Peste cîteva luni e decorat de preşedintele Traian Băsescu, însă statutul de erou în lupta împotriva terorismului îl resimte incongruent cu situaţia personală – nevasta lui între timp s-a încurcat cu un poliţist şi se hotărăşte să plece cu el în Italia, amintirea prietenului său care a murit pe front îl urmăreşte pretutindeni, satul e cuprins de paralizie. Simptomele de PTSD îşi fac loc progresiv în viaţa lui Toma. Singurii oameni cu care reuşeşte să se conecteze cu adevărat acum sînt băieţelul lui de şapte ani, un ţigan cu care a stat în bancă în şcoala generală şi văduva prietenului său, cu care începe o relaţie pur sexuală. Flashbackuri din zona de conflict armat se inserează în viaţa de zi cu zi, alături de antidotul lor – memoria copilăriei. Prima parte din Trilogia H, Schije este un roman despre violenţă, conştiinţă, masculinitate, memorie şi timp. Este un roman despre clişee instituţionalizate, psihologia maselor, dizolvarea identităţii personale. Şi despre supravieţuire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.