La doi pași de Timișoara, trăiește o adevărată familie de campioni!

513

Una dintre cele mai vechi familii de giroceni autentici, familia Pascotă, se contopeşte, practic, cu viaţa comunităţii de aici. Fie că vorbim despre muzică şi fanfară, fie că amintim despre motociclism, trebuie să remarcăm faptul că în ambele domenii familia Pascotă a muncit cu seriozitate, iar roadele s-au văzut timp de mai multe generaţii.

În anul 1928, Ioan Văcan, înaintaşul familiei, a devenit primul dirijor al fanfarei înfiinţată la Giroc. Între anii 1937-1955, bagheta este preluată de Ioan Ilie Pascotă, primul care dovedeşte o pasiune deosebită şi pentru motocicletă, transmiţând aceeaşi pasiune şi fiilor săi: Ionel şi Petrică. În anul 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fanfara îşi încetează activitatea, urmând ca aceasta să fie reluată după încetarea conflictului. Dirijorul Ioan Ilie Pascota a devenit primar al comunei Giroc, în anul 1946, şi are performanţe deosebite în plan sportiv: locul II la Cupa Balcanică, în anii 1947 şi 1948, şi două titluri de campion naţional. Moare în anul 1955, în urma unui accident.

În anul 1956, fanfara este preluată de Ionel Pascota, care atrage spre muzică tineriide la şcoala din comună, cu care obţine, în anul 1958, Premiul I la Festivalul Fanfarelor Ţărăneşti. În plan sportiv, fraţii Petrică şi Ionel Pascota fac adevărate minuni: Petrică,

în 38 de ani de activitate competiţională, a fost de cinci ori campion naţional, de şapte ori vicecampion şi s-a clasat al treilea de zece ori; Ionel, în 45 de ani de activitate sportivă, a câştigat şase titluri naţionale, 12 de vicecampion şi de 21 de ori a ocupat poziţia a treia. A devenit maestru al sportului în anul 1979, iar în 1995 a înfiinţat propriul club de motociclism, „Ioan Ilie Pascota”, în amintirea tatălui său.

Performanţele sportive ale familiei Pascota au fost continuate de Ionel Pascota junior, multiplu campion, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, dar şi de Patrick, fiul lui Ionel junior, care face, cu succes, primii paşi în fascinanta lume a motociclismului.

LĂSAȚI UN MESAJ