La 100 de ani de „Plumb”, Robert Şerban primeşte Premiul pentru Poezie al Revistei Ateneu

396

De 44 de ani, Bacăul deschide porţile marii culturi, invitând cele mai reprezentative personalităţi literare, academicieni, profesori, esteticieni, filosofi la Colocviile Revistei Ateneu. Anul acesta, evenimentul a stat sub semnul aniversării a 100 de ani de la apariţia volumului Plumb al lui George Bacovia, moment de referinţă în afirmarea noului curent în poezie şi proză – simbolismul.

Invitaţii Revistei Ateneu la acest colocviu au fost Ileana Malancioiu, poet, eseist de mare forţă şi talent, membru corespondent al Academiei Române, profesorul şi criticul Constantin Călin, criticul Theodor Codreanu (Tecuci), scriitorul Ovidiu Dunăreanu (Constanţa), Nicolae Scurtu (Bucureşti), poetul Robert Şerban (Timişoara), Valentin Talpalaru (Iaşi), Adrian G. Romilă (P. Neamţ). Moderatorul colocviului a fost prof. univ. dr. Vasile Spiridon, de la Universitatea “Vasile Alecsandri”, critic literar, colaborator permanent al revistei.

Fiecare dintre participanţii la dezbateri au abordat chestiuni inedite din viaţa şi opera poetului Bacovia, impactul poeziei bacoviene în literatură şi critică, a fost sau nu a fost Bacovia un simbolist, indiferenţa criticii la apariţia volumului Plumb etc.

ateneu-1Robert Şerban a vorbit despre afinitatea sârbilor pentru poezia lui Bacovia, prezentând o traducere în sârbă, cu o prefaţă de Nichita Stănescu.

Aspectul central, abordat de toţi vorbitorii a fost receptarea şi re-receptarea poeziei bacoviene, atât de critică, dar mai ales de tinerii de pe băncile şcolilor, şi nu din vina lor, ci a celor care au scris manualele, studiul începând cu cea mai dificilă poezie – Plumb.

În a doua parte a manifestării, la Centrul de Cultura “George Apostu”, a avut loc festivitatea de decernare a Premiilor anuale ale Revistei Ateneu pe anul 2016, Premiul pentru Poezie fiind decernat colegului nostru, Robert Şerban.

robert-serban-ateneu-1

 

LĂSAȚI UN MESAJ